Uutiset

Missä ovat sinun teletietosi?

Soneran turvallisuuspäällikön kassakaapista johtavat likaiset jäljet. Suuressa teleurkintajutussa kaikki on kuin keskinkertaisesta kotimaisesta dekkarista.

Aluksi: teleurkittuja olivat Helsingin Sanomien toimittajat ja Soneran työntekijät, joiden yhtiön turvallisuusjohto epäili vuotaneen tulenarkoja tietoja toimittajille.

Mitähän vielä on tulossa, kun sekä keskusrikospoliisi että suojelupoliisi ovat jo ryvettyneet? – Ai niin ja olihan Paavo Lipposenkin kännykkäliikennettä ilmeisesti seurailtu.

Keskeisin opetus on sellainen, että viestintäsalaisuutta ei ole pidetty sellaisena salaisuutena kuin se lain mukaan on. Soneran tunareita voimme kiittää ainakin siitä, että nyt rikos tunnistetaan entistä paremmin rikokseksi.

Isonveljen on helppo valvoa kännykkäkansaa, siksi sääntöjen pitää olla selvät ja niitä pitää myös noudattaa. Kaikkien. Myös poliisin.

Teletunnistetietoja on nykyään lähes jokaisesta, jopa pikkulapsista, koska heilläkin roikkuvat kamerakännykät jo kaulalapuissaan.

Suomalaiset ovat hintojen perässä ahkeria vaihtamaan kännykkäoperaattoria. Operaattoreiden hallussa säilyvien teletunnistetietojen sekamelska on hirmuinen. Laskutusepäselvyyksien selvittämiseksi tietojen säilöminen on jonkin aikaa perusteltua, mutta siinä samalla kelluu bittiavaruudessa paljon muutakin tietoa.

Kuka valvoo, että operaattorit pitävät tietonsa visusti tallessa ja tuhoavat asianmukaisesti?

Uskallan epäillä, ettei ketään kiinnosta, missä ja kenen kanssa olen keskustellut puhelimessa. Valitettavasti taidan olla monien muiden tavoin ihan liian hyväuskoinen.

Kauppatavaraksi käy nykyään ihan kaikki, jopa meikäläisen kännykkänumero, johon tulee tavan takaa helsinkiläisen ravintolayrittäjän (?) mainoksia tekstiviesteinä.

Toivottavasti kansalaisten usko laillisuuteen vahvistuu, kun ainakin sivusta katsottuna näyttää siltä, että iso luuta lakaisee korkeallakin.

Sisäasianministeri Kari Rajamäki (sd.) päätti tiistaina, että suojelupoliisin johtaja, poliisineuvos Seppo Nevala (sd.) pidätetään välittömästi virastaan.
Asiallisesti ottaen Nevala ei ole syyllinen, ei ainakaan vielä.

Hän on kuitenkin vastuussa myös siitä mitä alaiset ovat tehneet tai jättäneet tekemättä. Peitellä ei pidä ensimmäistäkään töppäystä.

Epäilty tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen on sen verran rankka juttu, ettei se anna mahdollisuutta toimia uskottavasti supon johtajana. Suojelupoliisin perusarvoihin kuuluvat laillisuus ja luotettavuus.

Poliisijohtajankin puoluekannalla on tässä tapauksessa väliä. Se ei tällä kertaa olekaan varsinainen meriitti. Demari voi jättää demarin, jos toinen on poliisi, jota epäillään muhkeasta munauksesta.

Demareiden demari eli presidentti Tarja Halonen on ollut Nevalan tapauksessa hiljaa. Ärräpäät on pitänyt niellä. Supo, Suomen turvallisuuspoliisi on leimallisesti presidentin poliisi ja siksi poliittisesti äärimmäisen arka paikka.

Päivän lehti

26.5.2020