fbpx
Uutiset

Missä robottihelikopteria saa lennättää?

Pienet, radio-ohjattavat robottikopterit olivat vielä kymmenen vuotta sitten kalliita erikoislaitteita. Nykyään kuka tahansa voi ostaa itselleen kopterin muutamalla sadalla eurolla. Suomessa on todennäköisesti jo tuhansia robottikoptereita harrastuskäytössä.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on julkaissut määräyksen kauko-ohjattavan kopterin käytöstä. Missä robottikopteria saa lennättää, Trafin johtava asiantuntija Samuli Vuokila?

– Lennättää saa periaatteessa millä tahansa alueella, jossa ei ole liikaa ihmisiä ja rakennuksia. Suurin lentokorkeus on alle 150 metriä, paitsi lentokenttien lähellä, missä lentokorkeus saa olla vain 50 metriä. Rajoituksia on myös esimerkiksi puolustusvoimien alueella sekä erilaisilla ilmailulta kielletyillä tai rajoitetuilla alueilla. Alle viiden kilometrin päässä lentokentästä ei saa lentää, ellei sovi asiasta lennonjohdon kanssa.

– Tarkkaa metrirajaa lennättäjän ja lennokin väliselle etäisyydelle ei ole, mutta robottikopterin on oltava koko ajan havaittavissa paljain silmin. Pieniä koptereita on vaikea nähdä jo muutaman sadan metrin päästä, isommat erottaa kauempaakin.

Kuinka korkealle kopterilla voi lentää ja mitä kaikkea sillä voi tehdä?

– Harrastajat voivat ottaa koptereilla ilmakuvia, joiden ottamiseen tarvittiin ennen helikopteri. Kopterin avulla voi kuvata myös videota. Ammattikäytössä koptereilla tehdään esimerkiksi maaperätutkintaa ja sähkölinjojen tarkastuksia. Tulevaisuudessa sillä saatetaan kuljettaa postipaketteja.

Entä yksityisyyden suoja, saako toisten pihoja kuvata?

– Yksityisyydensuoja, kotirauha ja tietoturvalaki koskevat kopterin käyttöä. Kaupunkialueella lennättämistä ei ole kielletty, mutta sen on oltava turvallista. Ydinkeskustassa lennättäminen voi olla vaarallista. Laite voi vioittua ja pudota ihmisen päälle.

Anna Ruohonen

Menot