Uutiset

Mistä on tyttöjen viha tehty?

Elokuvassa pojat nöyryyttävät juhliin sammunutta teinityttöä ottamalla hänestä kuvia ilman alushousuja. Videolla nainen voihkii nauttien miehen pakotettua hänet seksiin. Lehden sivuilla miehet kertovat, millainen nainen on eroottinen.

Ja asiantuntijat ihmettelevät sitä, miksi tytöt keikkuvat vinoilla raiteilla seksuaalisuutensa kanssa.

Koulussa pojat kutsuvat tyttöjä huoriksi. Kadulla aikuiset miehet huutelevat tytöille kommentteja heidän rinnoistaan. Kotimatkalla vastaan tuleva mies käy kiinni rintoihin.

Ja ajankohtaisohjelmassa pohditaan, miksi tytöt haluavat estää kasvunsa aikuisiksi lopettamalla syömisen.

Koska lopetetaan ihmettely ja tartutaan syihin? Nuoria tyttöjä ei enää leikitytä, ja se ei parane paneelikeskusteluissa.

Puhutaan roolihämmennyksestä, hormonimyrskyistä ja pahoinvoinnista perheissä. Olisiko jo aika lopettaa kiertely? Vuonna 2005 varmaan voi jo puhua asian ytimestä, yhteiskunnan naisvihasta. Sitä nimittäin löytyy muualtakin kuin feministien palopuheista.

Naiselle näytetään päivittäin hänen paikkansa teoin ja sanoin. Naista väheksytään, arvostellaan katsein ja jos ei muu auta, ojennetaan nyrkillä. Feminismiin suhtaudutaan huvittuneesti, eikä vihaa edes yritetä saada kuriin.

Tytöt kokevat naisvihan jo nuorina. Tytöt oppivat näkemään, että poikia kohdellaan eri tavalla. Nuoret naiset huomaavat työn, jonka heidän äitinsä joutuvat tekemään todistaakseen paikkansa. He huomaavat, että heitä saa halventaa kenenkään siihen puuttumatta.

Tytöille vihan kohteena oleminen on raskasta. Oman arvonsa todistelu joka päivä vie voimia. Halventavat huudot eivät tunnu leikkisältä naljailulta, vaan loukkaavalta. Takapuolesta kouriminen ruuhkassa ei ole imarteleva vitsi, vaan inhottavaa käsiksi käymistä, varsinkin vasta teini-ikään päässeelle tytölle.

Mies voi eläytyä naisen kokemuksiin miettimällä millaista olisi, jos päivästä toiseen joutuisi kuuntelemaan kommentteja peniksensä tai hauiksensa koosta.

Ei totta vie ole ihme, jos nuorten tyttöjen mielestä tulevaisuus ei näytä houkuttelevalta. Ei ole ollenkaan outoa, että ankean tulevaisuuden näkevät nuoret naiset oireilevat. Välillä on vaikea jaksaa uskoa asioiden parantuvan. Jatkuva vihaaminen on hyvä tapa lannistaa.

Vihan vastaanottaminen tekee vihaiseksi. Nuoria vihaisia naisia löytyy jokaisesta kunnasta ja kylästä. Mutta niin suurta asiaa kuin yhteiskunnan ilmapiiri, on mahdoton vihata. Kohde on löydettävä lähempää, vaikka omasta itsestä. Viina, päihteet ja ruoalla pelleily ovat itsensä rankaisemisen keinot, jotka nykyajan tytöt ovat löytäneet.

Ei enää kauhistella sitä, että tytöt voivat huonosti ja tekevät itselleen pahaa. Mietitään mieluummin sitä, kuinka monen tytön syömishäiriö tai itsemurha on vielä merkittävä tilastoihin, ennen kuin naisvihaa ei enää hyväksytä.

Takapuolesta kouriminen ruuhkassa ei ole imarteleva vitsi, vaan inhottavaa käsiksi käymistä, varsinkin vasta teini-ikään päässeelle tytölle.

anni.erkko@hameensanomat.fi