Kolumnit Uutiset

Mistä salkku uudelle persupomolle?

Hallituksen salkkupeli käynnistyi, kun Timo Soini viikonloppuna ilmoitti väistyvänsä perussuomalaisten puheenjohtajan paikalta kesän puoluekokouksessa.

Soini kertoi haluavansa jatkaa ulkoministerinä, eikä ainakaan tässä vaiheessa kukaan perussuomalainen kehtaa ääneen sanoa sitä, että muissa puolueissa käytäntö on ollut toinen. Uusi puheenjohtaja on ottanut puolueensa painavimman salkun ja ex-puheenjohtaja on saanut väistyä.

Ongelman ratkaisuksi perussuomalaiset kaivoivat esiin jo viime vuonna esitellyn ajatuksen hallituksen kaksoissalkkujen jaosta ja ministerimäärän lisäämisestä. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin työtaakkaa kuvaillaan epäinhimilliseksi ja salkkuja pitäisikin nyt olla kaksi.

Perussuomalaisten on kuitenkaan turha kuvitella, että he voisivat jakaa kaksoissalkkunsa ja pitää molemmat itse, jos samanaikaisesti ei tehdä vastaavaa liikettä myös kokoomuksessa ja keskustassa. Hallituksen voimasuhteiden ylläpitämiseksi myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) ja ympäristö- ja maatalousministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) salkut pitäisi jakaa.

Käytännössä tämä voi olla ihan järkevääkin, sillä onhan ainakin ajatuksen tasolla hupaisaa kuvitella, miten esimerkiksi ympäristöministeri Tiilikainen vaatii maataloudelle entistä tiukempia ympäristövaatimuksia, kun taas maatalousministeri Tiilikainen vastustaa niitä elinkeinon kilpailukykyyn vedoten.

Kukaan ei enää tunnu muistavan sitä, miten hallitus liputti kaksi vuotta sitten sillä, että se vähentää ministerien ja valtiosihteerien määrää. Vaatimus oli pääministeri Sipilän ja tarkoitus oli tehdä hallituksesta tiivis, ketterä ja kollegiaalinen. Hallitukseen tuli 14 ministeriä aiemman 17 sijaan.

Nyt kaksi vuotta myöhemmin on ilmeisesti hiljaa myönnytty siihen, että päätös ei sittenkään ollut viisas. Loppujen lopuksi ministerien avustajiakaan ei ole käytännössä yhtään Stubbin hallituksen aikaa vähempää, vaikka esimerkiksi valtiosihteerejä karsittiin edelliseen hallitukseen verrattuna rajusti.

Mitä tekee perussuomalaisten uusi puheenjohtaja, todennäköisesti Sampo Terho? Pitääkö hän suunsa kiinni valintaansa asti ja määrää sitten Soinin siirtymään sivuun? Vai onko kunnioitus ex-puheenjohtajaa kohtaan niin suurta, että Terho tyytyy Pirkko Mattilan tarjoamaan sosiaali- ja terveysministerin salkkuun ja antaa Soinin jatkaa varapääministerinä?

Päivän lehti

6.6.2020