Uutiset

Mistä tiedän, onko minusta koiranomistajaksi?

Ajatus koiranpennun rapsuttelusta kotisohvalla tuntuu mukavalta, mutta arki lemmikin kanssa on paljon muutakin. Mistä tietää, onko päätös koiran hankkimisesta perusteltu, koirakouluttaja Kirsi Aalto?

– Ratkaisu on huteralla pohjalla, jos on vain ihastunut tietynnäköiseen koiraan nähtyään sen lenkkipolulla tai kuvassa ja päättänyt, että haluaa samanlaisen.

– Ennen koiran hankkimista kannattaa käydä läpi useita eri rotuvaihtoehtoja. Sekarotuisissa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, minkä rotujen sekoitus on kyseessä. Jos mahdollista, kysele vinkkejä kasvattajilta ja koiranomistajilta tai käy näyttelyissä.

Missä tilanteissa rakkaus koiraa kohtaan tulee testatuksi?

– Ollessani nuori ja kokematon koiranomistaja minulle kävi kerran niin, että kun tulin kotiin, koira oli syönyt sängystä patjan ja kirjahyllystä kirjat. Ei naurattanut. Kannattaa myös varautua siihen, että ulos on lähdettävä säällä kuin säällä. Toki jotkut koirat inhoavat sadetta ja köllöttelevät silloin mieluummin sohvalla.

– Rakkaus koiraa kohtaan punnitaan, kun sen kanssa tulee todellisia ongelmia. Mitä tehdä, jos lemmikki käyttäytyy lenkillä niin kuin haluaisi syödä kaikki vastaantulijat? Onko rahaa ja rahkeita lähteä kouluttamaan koirasta yhteiskuntakelpoinen?

– Joka tapauksessa rahanmenoon on varauduttava. Eläinlääkärissä käyminen on kallista, vakuutukset maksavat eikä laadukas ruoka ole halpaa. Tämä kannattaa huomioida rodunvalinnassa. Pienet koirat syövät vähemmän.

Joutuuko lemmikin hankittuaan luopumaan jostakin?

– Omasta vapaa-ajasta. Työpäivän jälkeen ei voi lähteä salille, vaan on mentävä kotiin lenkittämään koira. Viikonloppumenot ja lomat on järjestettävä niin, että lemmikki ei joudu olemaan kauaa yksin. Koiraa ei kannata hankkia, jos on kova juhlimaan. Myös pitkät, yli 10 tunnin työpäivät ovat yksinasuvalle koiranomistajalle ongelmallisia.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic