fbpx
Uutiset

Mistä tuli vitonen? – Tässä on Risto E. J. Penttilän välitodistus hallitukselle

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä arvioi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tähänastisen taipaleen kouluarvosanoin. Tässä siis Penttilän antama välitodistus:

Velkaantuminen: 5

Onhan tämä aika karua kertomaa. Muutaman viikon sisällä tulee valtionvelassa täyteen sata miljardia. Silloin pidetään surujuhla.

Tosiasia on, että valtion velkapaperit ovat muutaman suuren toimijan käsissä. Jos yksikin niistä menettää uskonsa eikä osta enää lisää, heijastuu se heti muidenkin toimintaan.

Arvosanaa nostaa hieman EU:n komission arvio, jonka mukaan tilanne on vielä hallittavissa ja marginaalien sisällä, jos Suomen hallitus toteuttaa aikomansa uudistukset.

Verotus: 7

Hallitusohjelmassa luvattiin, ettei kokonaisveroaste nouse ja hallitus pitää siitä yhä kiinni. Se on jo jotain, vaikka toivoin tietysti laskua. Miinusta solidaarisuusveron alarajan laskemisesta ja siitä, että tulonhankkimisvähennyksen korotus on Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen mukaan vähiten kasvua tukeva verotusinstrumentti.

Sääntelyn purkaminen: 8

Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on kauppakamarien näkökulmasta hyvä uutinen. Muuten ei ole vielä kauheasti saatu aikaiseksi. Huonoa on se, että EU-direktiiveihin edelleen tulee usein virkamiehiltä Suomi-lisää eli tiukennuksia.

Liikenne: 7

Jos katsotaan rahoitusta, hallitus otti laiskoja taseita käyttöön esimerkiksi VR:ltä korjausinvestointeihin. Plussaa myös VR:n henkilöliikenteen kilpailutuksesta ja siitä, että tehdään tarkat kriteerit eri väylille ja niiden korjaustarpeille. Miinusta tulee todellisuudesta, kun katsoo Suomen teitä. Vision ja toteutuksen välinen ero on huomattava.

Työmarkkinat: ?

Lähipäivät näyttää, onko kolmikantaan perustuva talousmalli Suomessa yhä validi. Sitä nyt testataan. Tärkein asia on paikallinen sopiminen ja kuinka se määritellään. Jos saadaan aikaiseksi ratkaisu, kuinka hallitus siihen suhtautuu? Nyt on viimeinen hetki lähteä tekemään omia ratkaisuja.

Sote: 8

Tämä voi olla liian kova arvosana, mutta annan sen ainoastaan valinnanvapauden vuoksi. Jos se aidosti tulee ja siihen voimakkaasti yhdistetään digitalisaatio, on se iso juttu. Neljä viidesosaa terveyskeskuskäynneistä voitaisiin hoitaa etänä, siinä on valtava tehostamispotentiaali.

Kauhukuvani on, että sote-vero lähtee nousuun. Kuntaverolle on asetettava katto.

Käytös: 8

Vaikka ilmassa on ollut uhkailuakin, hallituksen avainministereiden keskenään kohtelias, toisia arvostava sävy on säilynyt. Sipilä näyttää esimerkkiä tässä mielessä myönteisellä johtamistavallaan, Stubb positiivisuudellaan ja Soini päättäväisyydellään.

Huolellisuus: 7

Ei siitä voi kiitettävää eikä hyvää antaa, koska valmistelu on osoittautunut puutteelliseksi. Eniten huolestuttaa jo tehtyjen päätösten peruminen huonon valmistelun vuoksi. Täytyy toivoa, että sote menee maaliin ilman takapakkia.

Keskiarvo 7,1

Hallitus aloitti loistavasti, hienolla strategialla. Sitten todellisuus iski voimakkaasti silmille, tulivat geopolitiikan hullut päivät ja sisäinen kriisi. Käytiin kuilun pohjalla, mutta siitäkin selvittiin. Nyt pitäisi alkaa tapahtua. Jos asioihin ei nyt panna vauhtia, jää Sipilän hallitus historian alaviitteeksi.

Menot