Uutiset

Mistä tunnet sä kavalan dopinghiihtäjän?

Suomalaisia maastohiihtäjiä on testattu testaamisen jälkeenkin Sapporon MM-kisojen alla sen varmistamiseksi, että he olisivat varmasti puhtaita. Asetelma on vaarallinen: entä jos joku käryääkin kaikesta kansanliikkeestä huolimatta? Ihmisiähän hiihtäjät vain ovat. Vastustetaanko kiinnijääntiä vai kiellettyjen aineiden käyttöä? Toivottavasti vain jälkimmäistä.

On typeräää tuudittautua jatukseen, että vilppikeinojen käyttö olisi totaalisesti kitketty mistään urheilusta, edes pohjamutien kautta ryvetetystä suomalaishiihdosta.

Tavallinen pulliainen voi arvioida ja etenkin arvailla urheilijoiden käyttämiä keinoja kokemuksen eli aikaisempien tapausten perusteella. Niitähän riittää!

Ei kannata tuijottaa kohollaan olevia poskipäitä tai naisten miehekkäitä piirteitä kuten muhkeita lihaksia. Esimerkiksi norjalaista upeaa Marit Björgeniä on parjattu ihan liikaa ja väärin perustein.

Dopingaineet ovat niin hienostuneita, ettei niiden käyttöä huomaa naisten parrankasvusta. Liiasta lihasmassastakin on hiihdossa vain haittaa. Sehän painaa ylämäessä!

Dopinghiihtäjä on aikojen saatossa – ja riippumatta käyttämästään vilungista – erottunut usein siitä, että hän on muihin verrattuna ylivoimainen. Ylimaallisen mahtavaa virettään urheilija ei pysty hillitsemään.

En nyt heitä epäilyksen varjoa tänään Suomea kohti naisten odotettua viestikultaa johdattavan Virpi Kuitusen ylle. En. Enhän edes voi, koska se on jo siellä. Kateelliset ovat pitäneet asiasta huolen. Odotan muiden hiihdon ystävien lailla kultaa kuin hullu puuroa. Sen olisimme ansainneet.

Pakko Kuitusen koko kauden – tai ainakin Sapporoon asti – jatkunut poikkeuksellinen ylivoima on ollut huomata. Ja muistaa sekin, että hänen ja Aino-Kaisa Saarisen henkilökohtainen valmentaja on kansainvälisessä toimitsijakiellossa yhä Lahden sotkujen jäljiltä viruva Jarmo Riski.

Kovin usein urheilijoita vaivaa selkäkipu tai muuten sellainen vaiva, jonka iskemistä ei ulkopuolinen voi millään ennakoida, ei välttämättä edes lääkäri. Nuhan kuulee äänestä, mutta selän vihlonta on arvailuille altis.

Kuitunen kirmasi rivakasti hyppyjalkaa televisiohaastattelijan luota, kun häneltä oli juuri kysytty selän vointia. Jokainen välilevyvikainen voi miettiä, nouseeko jalka, jos selkä on sökönä. Ilmeisesti puudutus oli kunnossa. Toivottavasti on tänäänkin.

Virpi Kuitusella on takanaan pitkä ura ja äärimmäisen määrätietoinen harjoittelu kuluvan kauden lumille. Halu menestyä on varmasti hirmuinen. Hän ei myöskään missään nimessä ole noussut hiihtävän maailman tietoisuuteen puskista.

Kuka on miesten 15 kilometrin vapaan tyylin kisan kisan hopeamitalisti, Valko-Venäjän Leanid Karnejenka? Olosuhteet suosivat häntä rajusti, kun kovat nimet jäivät jumiin lumisateeseen. Nuorukainen hiihti kuitenkin kiistatta komeasti. Tähän asti Belorussian pojat ovat kunnostuneet lähinnä kuulantyönnössä, sekä hyvässä ja pahassa.

rauno.lahti@hameensanomat.fi

Ylimaallisen mahtavaa virettään urheilija ei pysty hillitsemään.

Päivän lehti

27.1.2020