fbpx
Uutiset

Mitä infrapunasaunan säteily on?

Infrapunasaunat ovat viime vuosina yleistyneet.

Kiukaan sijaan niissä on saunatilan etu- ja takaosassa infrapunasäteilyä lähettävä keraaminen tai metallinen infrapunalämmitin. Infrapunasaunoissa lämpötila on vain noin 40–50˚C.

Kehon lämpeneminen johtuu lähes yksinomaan lämpösäteilystä.

Mitä infrapunasäteily on, erikoistutkija Lasse Ylianttila Säteilyturvakeskuksesta?

– Infrapunasäteily on sähkömagneettista säteilyä, jonka aallonpituus on suurempi kuin näkyvän valon, mutta pienempi kuin mikroaaltojen. Infrapunasäteilyä kutsutaan myös lämpösäteilyksi. Hehkuvat hiilet, keittolevy, Aurinko ja muut kuumat kappaleet ovat voimakkaita infrapunalähteitä.

Onko infrapunasaunan käytössä terveysriskejä?

– Ne liittyvät lämpöön kuten tavallisessakin saunassa. Palovamma on ainoa riski. Jos mennään liiallisuuksiin, kipu kehossa ilmoittaa ennen kuin iho alkaa palaa.

Miten infrapunasäteilyä on käytetty terveydenhoidossa hyväksi?

– Sen on todettu lievittävän kipua laajentamalla ääreisverisuonia. Lamppuja on käytetty kauan erilaisten lihas- ja nivelongelmien hoidossa.

Infrapunasaunojen terveysvaikutuksista on internetissä paljon väitteitä. Voiko esimerkiksi puolen tunnin oleskelu infrahoitotilassa kuluttaa energiaa yhtä paljon kuin 3–5 kilometrin juoksu, saunomisen terveysvaikutuksia tutkinut kardiologi Juha Laukkanen?

– En tiedä, onko sitä verrattu. Uskoisin kuitenkin enemmän 3–5 kilometrin juoksuun. Jotta energiaa ylipäänsä kuluu kehossa, sen täytyy työskennellä, mikä voi näkyä esimerkiksi sykkeen nousuna. En ole nähnyt tutkimuksia, joissa olisi osoitettu infrapunasaunan aikana sykkeen nousua.

– Kokonaisuutena minulla ei juuri ole tietoa infrapunasaunoista, tuskin paljon muillakaan. Olemme tutkineet vain ja ainoastaan suomalaista saunaa ja meidän väittämämme terveyshyödyt perustuvat niihin.

Eroavatko infrapunasaunan ja perinteisen saunan vaikutukset kehoon merkittävästi?

– Perinteisen saunan lämpötila on korkeampi ja siinä mielessä se on varmaan tehokkaampi. Se asettaa enemmän vaatimuksia kehon lämmön säätelylle.

Menot