Kolumnit Uutiset

Mitä jää jäljelle, kun mustikatkin kielletään?

”Banaani lihottaa.” ”Juotko aamuisin vettä? Ei ehkä kannattaisi.” ”Unohda jo mustikat ja karpalot – nyt popsitaan inkamarjoja!”

Netissä törmää päivittäin toinen toistaan älyttömämpiin dieetteihin, joilla tavoitellaan milloin elimistön puhdistamista ja milloin uimapukumallin vartaloa.

Monissa hullultakin kuulostavissa kuureissa on vinha perä, mutta ristiriitaisen tiedon seasta on vaikea löytää sitä itselle parasta tapaa syödä.

Mysli ja viime aikoina suursuosioon noussut granola ovat suosikkejani. Nämäkin aamupalapöydän makunautinnot on nyt julistettu pannaan somessa.

Jos vilkaisee pakkauksien tuoteselosteita, pääsee jyvälle aamuhiutaleiden runsaista sokerimääristä. Päivä on pilalla.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaiset eivät noudata ravitsemussuosituksia. Mielestäni ei ole kyse siitä, etteikö lautasmalli olisi iskostunut jokaisen verkkokalvoille. Ongelma on enemmänkin siinä, etteivät ihmiset tiedä, mitä oikeastaan syövät.

Kuinka moni meistä karjalanpiirakan ja munavoin ystävistä todella tietää, mistä saadaan tarpeeksi foolihappoa?

Ravitsemussuositukset eivät ole enää aivan tätä päivää. Ne on suunnattu keskiverrolle suomalaiselle, mutta harvapa meistä on keskiverto. Jokaisella on omat tarpeensa, jotka liittyvät sukupuoleen, ikään, painoon – ja omiin ruokasuosikkeihin.

Kalorien ja tyydyttyneiden rasvojen kyttääminen on luonut minulle kompleksisen suhteen ruokaan. Fitness-ryntäyksen sivutuotteena on syntynyt ortoreksisten eli pakonomaisesti terveellisesti syövien alakulttuuri. Instagram näyttää karun totuuden bikini fitness -kilpailijoiden arjesta: joka päivä lounaslaatikollinen paistettua kanaa ja vihreitä papuja.

Toiset taas eivät välitä ottaa selvää. Väitän, että ne ihmiset ovat onnellisempia. He muistavat kohtuuden, mutteivät vaivaa päätään kahvilan juustokakkupalan energiamäärillä.

Anoreksiasta parantunut sometähti Paha lapsi jakoi tarinansa Facebookissa Älä laihduta -päivän yhteydessä. Päivityksessä hän toteaa viisastuneena ja 20 kiloa painavampana: ”Normaali ruoka ei oikeasti lihota vaikka niin kuinka pelkäisikin.”

Paremman kehonkuvan ja terveellisen elämän nimissä jokainen saakoon rauhassa voidella karjalanpiirakkansa.

Ja minä lusikoin granolaa aamiaispyödässä.

Päivän lehti

3.7.2020