Kolumnit Uutiset

Mitä jos Vladimir Putin vaatisikin Vanajanlinnan?

Jos jonkinlaisilla venäläistaholla on pyrkimys hankkia omistukseensa Suomesta niin tontteja, tiloja kuin autiotalojakin mitä erikoisimmista paikoista, jopa suomalaisten sotilaskohteiden läheltä.

Willy Daugsin, saksalaisen asetehtailijan omistama Vanajanlinna siirtyi sotien jälkeen muun saksalaisomaisuuden mukana Neuvostoliitolle, joka puolestaan luovutti kartanon tiluksineen Sirola-opistoa ylläpitäneelle Yrjö Sirolan säätiölle. Ketju jatkui 1990-luvulla, kun Hämeenlinnan kaupunki käytti linnan tullessa myyntiin etuosto-oikeuttaan.

Kuuma kysymys kuuluukin: olihan Neuvostoliiton valtion ja Yrjö Sirolan säätiön joskus historian hämärissä Vanajanlinnasta tekemä luovutussopimus takuulla kunnossa? Olihan lainhuuto hoidettu?

Muistihan kaupunki pyytää kommunistisäätiöltä varmasti kuitin? Onhan se kassakaapissa?

Vladimir Putin on vaatinut aika lailla löyhemmilläkin perusteilla alueita venäläiseen hallintaan. Putin voisi hyvinkin olla halukas pitämään hovia Katumajärven rantamilla ja kauniilla golfkentällä.

Stalin, toinen suuri johtaja pani talvisodassa ukrainalaiset kesätamineisiin puetut sotilaat katkaisemaan Suomea Raatteen tien kohdalta. Tarinan mukaan kärjessä marssi soittokunta valmistautuneena jo voitonparaatiin.

Näyttää siis pahasti siltä, että Aleksei Nikolajevits Vinogradovin tappiosta on viisastuttu: Suomi pilkotaan pala palalta venäläiseen hallintaan silkalla rahalla.

Ei puutu kuin että joku saa päähänsä, että Teboilin huoltoasemat muodostavat suomalaisille vakavan turvallisuusuhkan. Omistaahan ne venäläinen Lukoil. Pitäisiköhän Pirkanhovin kohdallakin panna pää piiloon, jos sieltä tulee vaikka piiskatykin sivallus tai ainakin konekiväärisuihku? Se siltapilarihan muistuttaa muutenkin jo valmiiksi ohjusta.

Suomesta saa omistaa maata vaikka mulkosilmä marsilainen, mutta yhä vain Suomen maaperä on Suomen maaperää.

Hätiin ei tarvita edes Raatteen sankaria, jääkärikenraali Hjalmar Siilasvuota.

Ei kai tämä iso sotasalaisuus ole: tosipaikan tullen sotaväki ottaa käyttöönsä kaikki tarvittavat bensikset, eikä siinä katsota, mitä siellä kyltissä lukee. Huolet siis pois hämäläiset: kriisin tullen Suomi on suomalaisten.

Ei onnistunut aikoinaan Suomen valloitus itäiseen komentoon Sirola-opiston opein sisältäpäin soluttamalla. Ei onnistunut vainolainen vähän sitä aikaisemmin asevoimin, vaikka läheltä piti, eivätkä myöskään nykyajan veli venäläiset nyt myöhempinä aikoina rahan voimalla.

Yrjö Sirolan säätiö on vieläkin olemassa, koska sai vuonna 1996 Hämeenlinnan kaupungilta oivallisen kymmenen miljoonan markan hengenpelastusruiskeen. Onko tässä nyt laitaa: kuopattuna pidetyn kommunismin ilosanomaa levitetään meidän veronmaksajien rahoilla.