fbpx
Uutiset

Mitä maakuntarahalla voi tehdä?

Rahapaja laski viime viikon lopulla myyntiin Hämeen maakuntarahan. Maakuntarahat on lyöty lähinnä keräilijöiden iloksi, mutta viiden euron kolikot ovat myös ihan oikeita ja laillisia maksuvälineitä.

Voiko oudon kokoisella, näköisellä ja arvoisella Häme-kolikolla tehdä mitään hyödyllistä Kanta-Hämeen pääkaupungissa?

Voiko sillä pelata rahapelejä?
Ei. Reskan Täyspotin Jokeri-Pokeri -automaatti ei hyväksy kolikkoa lainkaan. Kolikko on liian suuri mahtuakseen aukosta sisään laitteeseen. Pelaajan pitäisi käydä tiskillä vaihtamassa femma pikkuhiluiksi.

Voiko sillä maksaa pysäköintiä?
Ei. Toriparkin pysäköintiautomaatti kyllä ahnaasti nielaisee kolikon, mutta ulostaa sen suorinta tietä palautuskouruun.

Voisiko sillä ostaa sukat vaatekaupasta?
Ei. Oudon näköinen vitonen herättää myyjän epäilykset. Vitosia otetaan kaupassa vastaan vain seteleinä.

Saisiko sillä lihapiirakan grillikioskilta?
Kyllä. Ensimmäinen myyjä epäröi rahan nähdessään ja lähtee näyttämään sitä toiselle. Toinen tunnistaa kolikon paikalliseksi keräilyrahaksi, jolla voi maksaa ihan oikeasti.

Onko sillä edes keräilyarvoa?
Häme-kolikon voi ostaa Postista viidellä eurolla. Netissä toimiva rahaliike coin.fi myy samaa rahaa yhdeksällä eurolla ja jncoins.com peräti 9,90 eurolla. Hyvin pidetty maakuntaraha voi kasvaa keräilyarvoa tulevina vuosina, vaikka varsinainen harvinaisuus se ei olekaan.

Yhdeksän maakuntaa saa oman rahan
Euromailla on oikeus julkaista tavallisten eurokolikoiden nimellisarvoista poikkeavia rahoja, mutta niiden käyttö tavallisena rahana on rajattu vain julkaisumaahan. Keräilyarvoa pienissä erissä julkaistuilla kolikolla on maailmanlaajuisesti.

Rahapaja julkaisee yhdeksän erilaista maakuntarahaa osana 150-vuotisjuhlaansa. Ensimmäisenä oman maakuntarahan sai Varsinais-Suomi viime vuoden lokakuussa.

Hämeen rahan kuva-aiheeksi on valittu maakunnan kuulujen eränkävijöiden ansalanka. Toisella puolella kolikkoa on tyylitelty Hämeen vaakuna.

Hämeen maakuntarahaa on lyöty 120 000 kappaletta, joista 20 000 myydään kiillotettuina keräilykappaleina. Loput 100 000 ovat myynnissä posteissa kolikon nimellisarvolla, eli viidellä eurolla.

Menot