Uutiset

Mitä mieltä olet pikavippien täyskiellosta Johannes Koskinen?

Eduskunta on saanut lakialoitteen pikavippien kieltämiseksi tai rajoittamiseksi. Pikavipit ovat hiertäneet ja herättäneet keskustelua jo pitkään. Onko pikavippien täyskielto mahdollinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd)?

-Se tulee syynättäväksi elinkeinovapauden kannalta, mutta toisaalta pikavipit eivät ole mitään rahoitusmarkkinoiden ydinaluetta. Pikavippifirmat ovat pyörineet lyhyen aikaa, joten eivät yritykset täyttä suojaa nauti. Se millä määrittelyillä tai ehdoilla toiminta voidaan kokonaan kieltää, pitää selvittää. Tällä hetkellä oikeusministeriössä selvitellään asiaa.

Suomen pienlainayhdistys otti torstaina kantaa tiedotteessaan asiaan ja vaatii toimialalle selkeitä pelisääntöjä ja tiukempaa viranomaisvalvontaa. Yhdistyksen mielestä alalla on liikaa epäilyttäviä toimijoita. Olisiko asia ratkaistavissa viranomaisvalvontaa tehostamalla?

-Volyymit eivät ole isoja, joten kysymys nousisi siitä, tarvitaanko raskaita valvontakoneistoja, jos haitallinen toiminta voidaan kokonaan rajoittaa pois. Eri vaihtoehtoja pitää selvittää. Perustuslakivaliokunnassa otamme kantaa asiaan vasta sitten, kun saadaan hallituksen esitys.

Rikkooko pikavippien mahdollinen täyskielto elinkeinovapautta?

– Olisi eri asia, jos kiellettäisiin joku hyvin vakiintunut toiminta elinkeinovapauden puitteissa. Ideointihan on lähtenyt siitä, että tekniikka on mahdollistanut helpon rahan liikuttelun. Toisaalta koko ajan alalla on liikuttu raja-alueella, kun perittävät korot ja kulut ovat korkeita.

Täyskielto ei siis polkisi kansalaisten elinkeinovapautta?

-Sitä on syytä selvittää. Joissakin maissa täyskieltoon on menty, eikä siellä ole törmätty elinkeinovapauden riistoon. Mahdollista on lisätä rajoituksia esimerkiksi ikärajojen, kellonaikojen ja ottovelvollisuuksien suhteen. Kyse ei niinkään ole laillisuuskysymyksestä vaan moraalikysymyksestä, kun ne, joilta pikavippejä pystytään perimään, maksavat kaikkien kulut, myös niiden, jotka ovat ottaneet vippejä eivätkä aio niitä maksaa. Pikavipeissä ei ole normaaliselvittelyä, kuten pankkiluotoissa.

Missä aikataulussa perustuslakivaliokunta käsittelee asiaa?

-Sitten, kun hallitus on käsitellyt asiaa. Todennäköisesti kesään mennessä. (HäSa)