Uutiset

Mitä rajun rakentamisen jälkeen?

Kustannusten pitäminen kurissa on ison urakan vaativin puserrus.

Hämeenlinnan talous on moniin muihin kuntiin verrattuna terveellä pohjalla, vaikka menojen kasvua ei voikaan estää. Kaupungilla on sentään vaihtoehtoja, mikä on valtakunnallisen kuntakurjuuden aikana poikkeuksellista.

Veronkorotuksiin ei ole tarvetta ja vaikka kaupunki ottaakin ensi vuonna runsaanpuoleisesti lisälainaa, se on ”viisasta vippiä”. Kun korot ovat alhaalla, kannattaa mieluummin lainata kuin syödä omia kohtalaisen muhkeita, noin 87 miljoonan euron sijoituksia.

Kaupunginhallituksen budjettiesityksen hyvä uutinen kaupunkilaisille on se, että menojen kasvuvauhti on viime vuosista hidastumassa. Talousarvio on kuitenkin vain arvio, toivottavasti sentään mahdollisimman oikeaan osuva sellainen.

Hyvää huonoa esimerkkiä ei tarvitse hakea sen kauempaa kuin kuluneesta vuodesta. Talousarviota on paikkailtu ylöspäin sieltä täältä, minkä ei soisi olevan edessä ensi vuonna. Perusturva on valitettavasti tälläkin kertaa jopa todennäköinen lisärahan tarvitsija.

Hämeenlinna jatkaa panostusta vanhustenhuoltoon – vastoin monia turuilla ja toreilla esitettyjä kuulopuheita. Voutilan vanhuskeskuksen rakentaminen on jo hyvässä vauhdissa ja jatkuu ensi vuonna.

Kaupunki ei unohda sairaitakaan, vaan käyttää ensi vuonna entistä enemmän rahaa perusterveydenhuoltoon.

Myös koulutoimen budjetti on ”elänyt”.

Kovin vääntö budjettivaltuustossa 7. marraskuuta käytäneen tälläkin kertaa kouluista. Opettajille on tarkoitus hankkia kannettavia tietokoneita. Ne ovat varmaan tarpeellisia, mutta ovatko sittenkään välttämättömiä?

Hämeenlinna viis veisaa vanhasta totuudesta, jonka mukaan noususuhdanteen aikana ei kannata rakentaa, koska hinnat ovat pilvissä. Hämeenlinnassa jatkuu ensi vuonna valtaisa rakennusbuumi, vahvasti kaupunkivetoisesti.

Hämeenlinna rakentaa selvästi kaupunkia suuremman seutukunnan tarpeisiin.

Hämeenlinnan suurista työmaista Verkatehdas valmistuu vuonna 2007. Samana vuonna kaupungissa on Harvoilanmäen asuntomessut, joten säpinää riittää. Mitä säpinää?

Ei kai kukaan kuvittele, että Verkatehdas toimii aikanaan itsekseen tai EU-rahalla? On aika lyödä pöytään tietoa siitä, mitä talossa aikanaan tehdään ja tapahtuu. Sitoutumista näin merkittävään hankkeeseen ei voi purkaa siinä vaiheessa, kun ylläpitolaskut lankeavat. On jo korkea aika aidosti ja laajasti kysyä: mitä rakentamisen jälkeen?

Kustannusten pitäminen kurissa on ison urakan vaativin puserrus. Perustellusti vaadittuja säästöjä on löytynyt, mutta se ei anna lupaa höllentää kuluseurantaa.

Kaikki hämeenlinnalaisraha ei onneksi pala tuleviin ammottaviin rahanreikiin, vaan esimerkiksi Hattelmalaan nousevan Innoparkin on lupa odottaa tuovan aitoa elinvoimaa alueen yritystoiminnalle. Yhtä perusteltua on olla mukana Aulangon kylpylässä.