Uutiset

Mitä tapahtuu EU-vaalien jälkeen?

Maanantai 26.5.
 
Uuden EU-parlamentin ryhmien muodostus alkaa heti vaalituloksen selvittyä. Suomessa vain perussuomalaisten tuleva ryhmä on epäselvä. Puheenjohtaja Timo Soini matkustaa läpi menevien meppien kanssa Brysseliin neuvottelemaan asiasta. Tavoitteena on löytää viikon kuluessa sopiva ryhmä parlamentin oikealta laidalta.
 
Jos talouskomissaari Olli Rehn pääsee EU-parlamenttiin ja ottaa paikan vastaan, Suomen on pian valittava pätkäkomissaari hänen tilalleen. Pätkäkomissaari aloittaisi 1.7. ja jatkaisi, kunnes uusi komissio aloittaa kautensa.
 
Tiistai 27.5.
 
Väistyvän EU-parlamentin ryhmäjohtajat arvioivat vaalitulosta ja sen vaikutuksia Brysselissä.
EU-maiden johtajat kokoontuvat illalla Brysseliin puimaan vaalitulosta ja EU-komission puheenjohtajan valintaa. Ennen ehdokkaan nimeämistä jäsenmaiden on keskusteltava asiasta parlamentin edustajien kanssa.
 
26.–27.6.
 
EU-johtajien huippukokous Brysselissä. Jäsenmaiden odotetaan nimeävän ehdokkaansa komission puheenjohtajaksi.
 
1.7.
 
Uudet mepit kokoontuvat ensi kertaa Strasbourgiin. Tarkoituksena on päättää meppien valiokuntapaikoista ja äänestää parlamentin puhemiehestä.
 
16.7.
 
Aikaisin ajankohta, jolloin mepit voisivat äänestää EU-komission puheenjohtajasta. Jos parlamentin enemmistö ei hyväksy jäsenmaiden ehdokasta, päätös venyy kesälomien yli. Kun puheenjohtaja on selvillä, hän alkaa koota uutta komissiota.
 

Asiasanat