Uutiset

Mitä tarkoittaa vapaan lehmän maito?

Ei riitä, että kuluttajaa koetellaan kauppojen munahyllyllä, mutta nyt maitohyllykin on valintoja täynnä. Pitäisikö käyttää luomumaitoa, laktoositonta maitojuomaa vai proteiinipitoista maitoa? Juustoportin toimitusjohtajan Timo Keski-Kasarin mukaan vaihtoehtojen kirjo onkin tavoitteena. Juustoportti toi keväällä markkinoille vapaan lehmän maidon.

Mitä vapaan lehmän maito on?

– Vapaan lehmän maidon tilojen lehmiä ei ole kytketty. Olemme ottaneet mukaan meidän uusimmat ja parhaimmat pihatot, jotka ovat sitoutuneet eläinten hyvinvointiin.

Tilojen mitoitukset ovat väljiä. Syksyllä järjestämme useamman päivän koulutuksen eläinten käsittelystä, jossa opetellaan liikuttamaan lehmiä eteenpäin ilman pakkoa. Tiloilla täytyy olla eläinten terveydenhuoltosopimus, ja eläinlääkäri käy paikan päällä vähintään viikon tai kuukauden välein.

Tarjosimme alussa vapaan lehmän tilojen vasikoille eläinlääkärin tekemän nupoutuksen. Nyt käytäntö on levinnyt kaikkiin Juustoportin tiloihin. Jos kuluttaja alkaa enenevissä määrin ostaa tällaisia tuotteita, myös tuotanto alkaa ohjautua siihen.

Pääsevätkö vapaan maidon lehmät ulos?

– Osa tiloista on sellaisia, joista pääsee ulos ja osasta ei. Joillakin ulkoilu voi olla tilakysymys tai laitumet eivät esimerkiksi ole lähellä. Ulkoilu on monipiippuinen asia. Meillä on tiloja, joissa ulkoilu on mahdollista, mutta lehmät eivät välttämättä halua mennä pihalle.

Miten vapaan lehmän maito eroaa luomumaidosta?

– Myös luomumaito on hyvä juttu. Luomun huonompi puoli on se, että pieni osa navetoista on parsinavetoita, joissa lehmät on kytketty. Luomuruoka on hyvää, mutta joitakin vitamiineja ja kivennäisiä voi jäädä puuttumaan. Pystymme tietyissä asioissa tarjoa­maan enemmän. Emme ole ketään vastaan, emmekä halua vastakkainasettelua parsinavetoiden kanssa. Kyse on ihmisten valinnanmahdollisuuksista: jos eläinten hyvinvointi on tärkeää, voit äänestää sen puolesta.

Marja-Riitta Vuorela

Asiasanat

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic