fbpx
Uutiset

Mitä tästä tulee? Toriparkki kiinnostaa molemmissa kaupungeissa

-Mitä tästä tulee? On jopa arveltu, että Euroopan talouskriisi voi aiheuttaa samanlaisen dominoefektin kuin Lehman Brothersin kaatuminen kolme vuotta sitten, Tapio Vekka ihmetteli maanantaina kokoomuksen aamukahvitilaisuudessa Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan kaupunginhallitusta johtava Vekka ja Lahden kaupunginhallituksen jäsen Juha Rostedt (kok.) ovat kumpikin huolestuneita talouden tilasta.

-Taantuma tulee kuntapuolella aina viiveellä. Se näkyy työttömyyden ja sosiaalimenojen kasvuna, Rostedt sanoi.


Työttömyys huolettaa

Lahdessa työttömyysluvut ovat jo nyt huolestuttavat. Työttömyysprosentti on yli 13:n, kun se Hämeenlinnassa on kahdeksan luokkaa.

Hämeenlinnalla ei ole Vekan mukaan puskureita lamaa vastaan.

-Jos taantuma tulee, veroja on nostettava ja velkaa lisättävä. Lisäksi on toivottava, että valtio poistaisi kunnilta velvoitteita eli kuntalaisten subjektiivisia etuuksia.

-Toivottavasti lomautuksiin ei kuitenkaan jouduta, se on rankka toimenpide.

Myös Juha Rostedtin mielestä lomautuksen pitäisi olla viimeinen vaihtoehto. Lomautuksessa ei hänen mielestään ole järkeä, sillä työntekijöiden työt eivät taantumassakaan häviä mihinkään.

-Lomautus olisi sama kuin katkaisisi jalkansa itse.


Velkaantuminen arveluttaa

Hämeenlinnalla on tällä hetkellä velkaa asukasta kohti enemmän kuin Lahdella, mutta Lahti tarvitsee lisävelkaa peräti 92 miljoonaa euroa.

-Velkaantuminen nostaa tukan pystyyn, Rostedt sanoi.

Lahdella on edessään ensi vuonna 60 miljoonan euron investoinnit, mutta niistä 50 miljoonaa menee korjausrakentamiseen.

Hämeenlinnan toimintakulut ovat ensi vuonna 634 miljoonaa euroa ja Lahden 659 miljoonaa euroa. Luvut eivät ole vertailukelpoiset, sillä Lahden kaupungin yhtiöt eivät ole Lahden luvussa.

-Yhtiöitten kera toimintakulut nousevat yli miljardin euron, Rostedt huomautti.

Hämeenlinnan toimintakulut nousevat budjetin mukaan ensi vuonna vain puoli prosenttia, Lahden 2,5 prosenttia.


Lahti panostaa terveyskeskukseen

Lahti laittaa rahaa ennen kaikkea avoterveydenhuollon parantamiseen. Se on tehtävä nyt, jotta ihmiset saisivat avun terveyskeskuksesta eivätkä hakeutuisi keskussairaalan yhteyteen avattavaan yhteispäivystykseen.

-On saatava lisää lääkäriaikojen tarjontaa terveyskeskukseen. Yksi terveyskeskuskäynti maksaa kaupungille 40 euroa, mutta yhteispäivystyskäynti maksaa 85 euroa, Rostedt vertailee.

Lahti aikoo panostaa matalan kynnyksen palveluihin. Kaupunkilaisille on tarkoitus perustaa toimialojen yhteisiä toimipisteitä, joista voisi saada monenlaisia kaupungin ja mahdollisesti esimerkiksi Kelan palveluja. Terveyskioskejakin harkitaan.


Energiayhtiöltä kovat osingot

Kuntapäättäjiltä kyseltiin tilaisuudessa myös ilonaiheista. Lahdessa sellainen on Lahden Energia, joka takoo kovaa tulosta. Kylmä viime talvi aiheutti sen, että kaupunki saa energiayhtiöltään tänä vuonna 27 miljoonan euron osingot.

Hämeenlinnassa ilonaiheet eivät ole yhtä konkreettisia. Vekka mainitsi, että rakennemuutosta jatketaan ja että budjettiprosessissa oli hyvä yhteishenki poliitikkojen ja virkamiesten välillä.

Kokoomuksen ensimmäiseen aamukahvitilaisuuteen osallistui kymmenkunta henkeä. Sen veti kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sari Rautio, joka lupasi, ettei tilaisuus jää viimeiseksi. (HäSa)

Sekä Hämeenlinnassa että Lahdessa ollaan innostuttu torinaluspysäköinnistä. Lahteen toriparkki voisi valmistua vuonna 2015, Hämeenlinnaan ehkä 2014-2016.

Lahdessa toriparkin kaava on jo valmis, mutta parkkiluolan rahoituksesta ei ole tietoa.

Torinaluspysäköinnistä on Rostedtin mukaan hyviä kokemuksia kaikissa niissä suomalaisissa kaupungeissa, joissa se on toteutettu.

-Se muuttaa ihmisten käyttäytymistä, lisää keskustassa käytettyä aikaa ja ostosten määrää.


“Keskusta näivettynyt”

Juha Rostedt katsoo, että Lahden keskusta on kärsinyt näivettymisestä jo pitkään. Nyt pitäisi panna pääkatu poikki ja muuttaa osa keskustaa kävelyalueeksi.

-Tori on niin suuri, että siitä voisi rakentaa kolmasosan. Puistokin on liian iso.

Rostedt sanoo kuitenkin, että museoihmiset ovat jarruna.

-Heidän mielestään keskustassa ei saa tehdä mitään.

Tapio Vekan mielestä toriparkki tasapainottaisi järkevästi Hämeenlinnan keskustaa sen jälkeen, kun moottoritien kate on valmistunut.

-Kun keskustan kiinteistöjen rasiteparkkipaikkoja saadaan torin alle, keskustaan saadaan lisää asuntorakentamista.

Menot