Kolumnit Uutiset

Mitä vikaa on lopettamisessa?

Facebook-kaveri oli taannoin hieman kummissaan ja huvittunutkin. Hän oli nimittäin varannut lemmikilleen lopettamisajan eläinlääkäriltä, ja varauksessa luki eutanasia.

Samoihin aikoihin iltapäivälehdessä uutisoitiin, että maailman vanhin akvaariokala ”sai eutanasian”.

Suomessa pohditaan parhaillaan, pitäisikö eutanasia sallia parantumattomasti sairaiden ihmisten kohdalla, ja jos, niin miten asiaa pitäisi säännellä. Ehkä siksi eutanasia-sanan käyttö eläinten yhteydessä särähtää korvaan.

Eutanasia tulee kreikan sanoista ”eu” ja ”thanatos”, jotka tarkoittavat sanamukaisesti hyvää kuolemaa.

Sellaiseen eläimillä on ilman muuta oikeus, mutta suomen kielessä on ennestään ihan hyvä sana tätä kuvaamaan, eli lopettaminen. Eutanasian voisi säästää ihmisille.

Tässä vaiheessa kannattaa ehkä mainita, että itselläni on kaksi erittäin rakasta lemmikkiä. En uskalla edes ajatella aikaa, jolloin niitä ei enää ole, mutta tarvittaessa varaan niille lopetusajan, en eutanasiaa.

Eutanasia lopettamisen synonyyminä on varmaankin lähinnä häveliäs kiertoilmaus.

Eläinten inhimillistäminen on kuitenkin paljon laajempi ilmiö, joka huolestuttaa muun muassa eläinsuojelupiirejä. Esimerkiksi meillä suomalaisilla on nykyisin lemmikkejä enemmän kuin koskaan ennen, eikä siinä ole mitään moitittavaa.

Moni lemmikki voi kuitenkin huonosti, kun sitä kohdellaan liikaakin ”perheenjäsenenä” ja sen lajityypilliset tarpeet sivuutetaan.

Pahimmillaan eläintä ruokitaan omistajan herkkuruuilla, liikuntaa tarvitseva eläin tuijottaa illat omistajan suosikki-tv-ohjelmia ja eläimen reaktioita tulkitaan, kuin se olisi ihminen. Seuraukset voivat olla kohtalokkaita niin eläimelle itselleen kuin ihmisille.

Uutta eläinsuojelulakia valmistellaan parhaillaan, ja se on tulossa lausuntokierrokselle tänä keväänä.

Lakiluonnoksesta on kerrottu jo muun muassa, että siihen sisältyy jonkinlainen osaamis- ja pätevyysvaatimus kaikille eläintenpitäjille, myös lemmikkien omistajille. Lemmikinomistajien kohdalla kyse olisi ilmeisesti jonkinlaisesta yleisvaatimuksesta osata perusasiat eläimen hyvinvoinnista huolehtimiseksi.

Miten osaamista sitten mitataan tai testataan, se onkin eri juttu. Mutta periaatteessa tavoite on hyvä, sillä jokainen eläin on ansainnut myös hyvän elämän.

Päivän lehti

28.5.2020