Uutiset

Mitalijahtiin Malmöön

Hämeenlinnan Pallokerhon liigajoukkueen puolustaja Juuso Vainio, 19, ja maalivahti Juuse Saros, 18, ovat valmiina tapaninpäivänä Malmössä käynnistyviin jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Takana on hyvin sujunut pikkuleijonien valmistautumisleiri Vierumäellä. Ruotsiin Suomen joukkue matkustaa torstaina ja pelaa ennen kisojen alkua vielä kaksi harjoitusottelua Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan.

– Siinä pääsee sopivasti hereille, sillä vastassa on kaksi kisojen suosikkijoukkuetta. Toisaalta yhtäkään joukkuetta ei sovi aliarvioida MM-kisoissa. Meidän alkulohkossamme Ruotsi ja Venäjä ovat monen mielestä pahimpia vastustajiamme, mutta Norja ja Sveitsi voivat yllättää, muistuttaa Juuso Vainio.

Vainio puolusti pikkuleijonissa jo viime vuoden Venäjän kisoissa. Kovin tavoittein kisoihin lähtenyt joukkue jäi Ufassa seitsemänneksi.

– Tänä vuonna lähdemme kisoihin huomattavasti laimeamman kohun saattelemana. Se on ihan hyvä, sillä olemme saaneet valmistautua kisoihin erittäin hyvin. Toivottavasti olemme myös ottaneet opiksemme päin peetä menneistä kisoista.

Vainio uskoo Suomen menestyvän MM-jäillä perinteisillä vahvuuksillaan. Maalivahtipeliä on kehuttu paljon, mutta joukkueen muutkin palaset ovat sopivasti kohdallaan.

– Kyllä meillä riittää maalintekovoimaa ja luovuuttakin löytyy. Joukkueena olemme myös aika vahva paketti, Vainio kuvailee.

Karri Kiven valmentamat pikkuleijonat aloittavat Ruotsin reissunsa kahdeksalla puolustajalla. Varsinaisiin kisoihin valitaan kuitenkin vain seitsemän pakkia. Myös Buffalo Sabresin Rasmus Ristolaisen toipuminen aivotärähdyksestään saattaa muuttaa puolustajakaartin kokoonpanoa.

– Lopullinen pakkiporukka nimetään sunnuntaina Ängelholmissa pelattavan harjoitusmatsin jälkeen. Jos Ristolainen pääsee mukaan, niin joukkueesta putoaa kaksi kaveria.

– Oman osuuteni olen hoitanut kuitenkin sen verran hyvin, ettei minulla pitäisi olla putoamisvaaraa. Vierumäen leirikin on sujunut osaltani erittäin hyvin, Vainio sanoo.

Saroksella riittää energiaa

Erinomaisen syksyn liigajäillä pelannut veskari Juuse Saros valmistautuu uransa ensimmäisiin kaksikymppisten kisoihin. Hän on MM-joukkueen seuratuimpia pelaajia, mutta se ei häiritse millään lailla nuorta urheilijaa.

– Tohina pitää ottaa huumorilla ja kääntää positiiviseksi energiaksi. Samalla lailla olen käsitellyt asioista seurajoukkueessakin. Se onnistui hyvin myös viime kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen, Saros muistelee.

Saros löi itsensä läpi maajoukkuekuvioissa lopullisesti Sotshin MM-kisoissa. Pronssimitali ja kisojen parhaan maalivahdin palkinto kannustivat nuorukaista eteenpäin urallaan.

– Viime kevään MM-kisat olivat monella tavalla opettava reissu. Moni asia on jo tuttua, vaikka valmistautuminen kaksikymppisten kisoihin on ollutkin paljon huolellisempaa, Saros kertoo.

Saros on NHL-seura Nashville Predatorsin neljännen kierroksen varaus viime kesältä. Huippumaalivahti muistuttaa kuitenkin, että pikkuleijonissa on toinenkin hyvä veskari – HIFK:n Ville Husso.

– Peluuttamistamme ei ole vielä päätetty, mutta uskon, että molemmille riittää töitä MM-turnauksessa, Saros arvelee.

179-senttinen Saros menestyy maalillaan hyvällä liikkeellään. Nuorukainen osaa myös lukea peliä erittäin hyvin.

– Se on tärkeää, sillä jos tämänkokoinen kaveri lähtee höntyilemään, niin takana soi ihan varmasti. Jokainen maalivahti on vähän erilainen, mutta ainakin henkinen kantti pitää kestää. Itse olen mennyt eteenpäin vuoden aikana nimenomaan tällä osa-alueella. Pystyn prosessoimaan asioita päässäni paremmin, Saros sanoo.

Saros on moneen otteeseen kehunut HPK:n maalivahtivalmentajaa Kari Lehtosta. Saroksen uralle on osunut muitakin hyviä veskarikoutsia.

– Mika Koskinen ja Teemu Lukkari olivat junnujoukkueissa todella hyviä valmentajia. Myös kaksikymppisten maalivahtivalmentaja Ari Sulander on pelikokemuksellaan tuonut jonkin verran uutta peliini, Saros kertoo.

Suomen joukkue pelaa Malmön MM-turnauksen ensimmäisen ottelunsa joulukuun 27. päivänä. Joukkue kohtaa tuolloin Norjan. (HäSa)

Asiasanat