fbpx
Uutiset

Mitäpä muuta kuin työsyrjintää

Hämeenlinna 27.2.2005

Hämeenlinnan hallinto-oikeus näpäytti Tampereen kaupunkia. Hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan Sanna Vitikainen voidaan valita luokanopettajaksi, vaikka hän sairastaakin MS-tautia. Tampereen koulutuslautakunnan jaosto katsoi, ettei Vitikaisesta ole luokanopettajaksi sairauden takia. Jaoston kanta puolestaan perustui kaupungin työterveyslääkärin kielteiseen lausuntoon. Vitikainen kanteli kaupungin ratkaisusta hallinto-oikeuteen – ja voitti juttunsa!

Tampereen kaupunki sortui luokanopettajan valinnassa vähintäänkin venkoiluun. Kummallista asiassa on yksin se, että Sanna Vitikainen on jo opettajana samassa koulussa, josta hän haki pysyvää virkaa. Kaiken lisäksi hän tekee aivan samaa työtä, jossa hän ei kaupungin koulutuslautakunnan jaoston mielestä voi terveydentilansa vuoksi pärjätä.

Eikä tässä kaikki: Vitikaisen valinnan takana seisoi alusta lähtien koulun rehtori. Rehtorin jos kenen täytyy pystyä arvioimaan, haittaako MS-tauti Vitikaisen työtä luokanopettajana. Sairaus oli Tampereella äänestysasia, sillä koulutuslautakunnan jaosto määritti Vitikaisen “työkyvyttömäksi” äänin 6-5. Tulos ruokkii käsitystä, jonka mukaan sairautta käytettiin ehkä myös tekosyynä Vitikaisen syrjäyttämiseksi.

Apulaiskaupunginjohtaja Lasse Eskosen mielestä hallinto-oikeus ei tuominnut Tamperetta syrjinnästä. Aivan päinvastaisesti ratkaisua lukee Aamulehden haastattelussa Kynnys ry:n toiminnanjohtaja, entinen vihreiden kansanedustaja Kalle Könkkölä. Kaupungin ratkaisu oli syrjintää vammaisuuden ja terveydentilan takia, Könkkölä tiivistää. Mistä muusta kuin sairaan syrjinnästä asiassa voi olla perimmiltään kyse?

Sanna Vitikainen iloitsee päätöksestä, Tampereen kaupunki sen sijaan pohtii hallinto-oikeuden ratkaisun viemistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Aamulehden haastattelussa kaupungin henkilöstölakimiehen mielestä valittaminen olisi “mielenkiintoista”. Valittamisesta tekee ratkaisun lähiviikkoina Tampereen kaupunginhallitus. On aistittavissa, että luokanopettajan valinnasta on tulossa arvovaltakiista. Ehkä opettajan voitto kaupungista on Tampereen johdolle liian iso pala nieltäväksi.

Kiista on aivan kohtuuton Sanna Vitikaiselle jo yksin siksi, että hänen sairautensa on tätä nykyä ei ainoastaan Tampereen vaan koko Suomen tiedossa. Ihmisellä pitäisi olla jo perustuslain nojalla oikeus yksityisyyteen. Varsinkin vakava sairaus on läntisessä oikeusvaltiossa yksityisasia. Vitikaisella ei ole ollut mitään mahdollisuutta pitää sairauttaan omana tietonaan. Jo näillä perusteilla Tampereen olisi asianmukaista miettiä, onko valittaminen korkeimpaan hallinto-oikeuteen mielenkiinnon vuoksi perusteltua.

Suomessa keskustellaan yleisellä tasolla myönteisesti sekä sairaitten että vammaisten työllistämisestä. Juhlapuheissa asiaa suorastaan hehkutetaan, arkinen elämä on ainakin toisiaan räikeässä ristiriidassa puheiden kanssa. Tästä Sanna Viinikaisen tapaus on kouriintuntuva esimerkki.

Suomessa keskustellaan yleisellä tasolla myönteisesti sekä sairaitten että vammaisten työllistämisestä.

Menot