Uutiset

Mitäs me metropolilaiset

On aina kiva, kun joku muistuttaa suhteellisuudentajun tärkeydestä.

Helsingin Sanomien eilisessä pääuutisessa Joensuun yliopiston rehtori, aluemaantieteen professori Perttu Vartiainen kertoi, että Hämeenlinnakin on osa Helsingin suurta metropolialuetta.

Aamulla työmatkalla olo oli heti jotenkin rauhallisempi, siinä minuutin kestäneessä neljän auton ruuhkassa. Kuten Pohjois-Karjalan ukko urahti polilta tullessaan: ”Het’ helepotti, kun kävi hakemassa vaivalle nimen”.

Ei metropoliitta Vartiainen ollut ensimmäisenä asialla. Hämeen Sanomat kertoi jo 4 vuotta sitten OECD:n talousmaantieteellisestä selvityksestä, johon Hämeenlinnakin pääsi mukaan.

Oli siinä ulkomaan elävillä ihmettelemistä kun joukkoliikennevälineen akkunassa vilisi havupuu poikineen. Maailman metropoleille tyypillistä biosfääriä.

Onko kukaan koskaan selvittänyt, mitä iloa ja hyötyä on Hämeenlinnalle sekä seutu- ja maakunnalle ollut moisesta korkean tahon langettavasta metropolin statuksesta?

Toivottavasti sitä on osattu ja osataan käyttää ainakin markkinointimielessä fiksusti. Nöyristelyt hittoon. On turha inistä, että ”Hämeenlinnaan on lyhyt matka pääkaupungista, tulkaa tänne asumaan, niin asut melkein kuin Hesassa”.

Käännetään kuvio ronskisti: Helsinkiin on lyhyt matka Hämeenlinnasta. Ja Tampereelle, ja Lahteen ja Minnevaan! Pääkaupunkiseutu on Hämeenlinnan metropolialuetta.

Ainakin alkuvuoden huimahko väestönlisäys antaa osviittaa, että sanoma kuullaan. Eivät ihmiset muuta metropolialueen äärille, vaan kelpo peruspalvelujen äärelle.

Vekkuli ”metropoli”-sana tullee kreikan kielen sanoista métron eli mitta, ja pólis, kaupunki(valtio). ”Mittava kaupunki” siis.
Kaupunki on juuri niin mittava kuin sillä on kanttia olla. Ja varaa.

Kuntauudistuksessa on kyse siitä kuinka monta kaupunkia ja muuta kuntaa Suomi elättää? Kuinka monessa kunnassa itsetunto on korkeampi kuin rahakeko?

Hallitusohjelman ohi politiikan pöytään pujahtanut kuuma peruna, suuri kuntauudistus, kuumenee kesän edetessä, vaikka totisesti olisi uusien pottujen aika. Vai haluavatko keskusta ja demarit vain muusia?

Aikalisien ahdistamalta alue- ja kuntaministeri Hannes Manniselta (kesk.) kysellään jo alvariinsa, mitä tapahtuu jos yritys epäonnistuu.

Mitä sitä kyselemään, vastaus tiedetään. Hämeenlinnan seudulla tulee uudistus, meni ylätason poliittinen vääntö syteen tai saveen tai molempiin.

Hämäläinen metropoli Hämeenlinna – tai tiukkaan kuntien yhteistyöhön sitoutuminen – olisi joka tapauksessa mittava teko, mittavaa politiikkaa, metropolitiikkaa.

Jopa oman tiensä valinneessa Janakkalassa tapahtuu, kun on tapahduttava. Kunniamaininnan arvoisesti.

”Palvelustrategian” ensimmäinen luonnos puhuu selkokieltä kouluista, päiväkodeista ja terveysasemista. Sanalla sanoen: palveluista.

Toivottavasti pöydälle nostetut kissat eivät osoittaudu kesäkissoiksi, joista on liian helppo luopua, kun syksy saa.

Päivän lehti

11.8.2020