Uutiset

Miten Kanta-Hämeen maakuntajärvi valitaan?

Suomen ympäristökeskus käynnisti maaliskuussa maakuntajärvikilpailun. Kevään ja kesän aikana kuka tahansa on saanut esittää järveä ehdokkaaksi kilpailuun. Ehdotusaika päättyi maanantaina.

Johtava hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta, kuinka montaa järveä kilpailuun ehdotettiin?

-Kansalaiset tekivät yhteensä noin 150 ehdotusta. Kanta-Hämeestä ehdotettiin kahdeksaa järveä: Vanajavettä, Liesjärveä, Katumajärveä, Suolijärveä, Heinijärveä, Pehkijärveä, Valkjärveä ja Tammelan Pyhäjärveä.

Miten kilpailu etenee jatkossa?

-Esivalintaraati kokoontuu 29. elokuuta ja valitsee kolme ehdokasta kustakin maakunnasta lopulliseen äänestykseen, joka on syyskuun jälkipuoliskolla. Kuka vain saa äänestää lempijärveään joko tekstiviestillä tai postikortilla. Maakuntajärvet julkistetaan lopulta lokakuun alkupäivinä.

Millä perusteella kolme ehdokasta päätetään?

-Kansalaisten ehdottamia järviä painotetaan, mutta raati voi ottaa mukaan myös jonkin muun järven, jos siihen on erityisiä perusteita. Kanta-Hämeessä ehdotettujen lista näyttää aika hyvältä, tosin maakunnan suurinta ikiomaa järveä, Hauholla sijaitsevaa Iso-Roinetta ei ole ehdotettu. Katsomme myös järven merkitystä maakunnan kehityksessä, historiassa ja talouselämässä.

Minkä takia kilpailu järjestetään?

-Useita maakuntasymboleja valittiin 1980-luvulla äänestyksillä. Rupesimme miettimään, että Suomessa on joka maakunnassa satoja järviä, joten miksipä ei äänestettäisi myös maakuntajärveä. Samalla Suomen ympäristökeskus haluaa lisätä järvitietoutta. Tämän takia luotiin internetiin Järviwiki, jonne asiantuntijat ja kansalaiset voivat täydentää tietoja maan järvistä. (HäSa)