Uutiset

Miten keskustaa tulisi kehittää?

Reskan ympäristön kiinteistönomistajilla on ollut vuosia yhteisiä ja omia suunnitelmia ydinkeskustan kaupallisesta kehittämisestä.

Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut, koska ydinkeskustan liiketilat ovat asiakkaille vaikeasti saavutettavissa, ja varsinkin kaupungissa asioivilta ulkopaikkakuntalaisilta piilossa.

-Investointihaluja löytyy, mutta kiinteistönomistajat ja pääomasijoittajat eivät varmasti sijoita, ennen kuin ydinkeskustan löytää ja sinne pääsee. Nyt keskusta on sumpussa, Reskan ja Sibeliuksenkadun kulmassa seisovan Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Kopinkulman omistaja Seppo Vekka sanoo.

Vekan mukaan kiinteistönomistajat panttaavat suunnitelmiaan ainakin ensi syksyyn tai päätökseen toriparkin rakentamisesta asti.

-Kun poliittiset päättäjät antavat viestin, että keskustaan kannattaa investoida, alkaa tapahtua.


Lasikatto Reskalle?

Miten keskustaa sitten tulisi kehittää? Ensinnäkin Reskan kulmat pitäisi tuoda tälle vuosituhannelle.

-Koko keskusta on 70-lukulainen. Keskustaan tulemisen ja siirtymisen liikkeestä toiseen pitäisi olla helppoa. Se, että auto jätetään 500 metrin päähän ja kauppoihin kuljetaan ovelta ovelle, ei vain pelitä tänä päivänä, Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin kiinteistöjä hallinnoiva pankinjohtaja Risto Salminen sanoo.

-Jotta palveluntarjoajat pysyvät, keskustalta vaaditaan samat elementit kuin kauppakeskuksilta. Toriparkki on välttämätön palvelutarjonnan säilyttämiseksi ja uusien yrittäjien tulemisen edellytys. Keskustaan ei ryhdytä rakentamaan tiloja, eikä tule uusia yrittäjiä, ennen kuin asia on ratkaistu.

Seppo Vekan mukaan edessä voisi olla Reskan kattaminen ja muuttaminen ostoskeskusmaiseksi.

-Autot pitää saada kiinteistöjen alta pois, mikä mahdollistaisi täyterakentamisen. Saataisiin kellarit vaikkapa päivittäistavarakäyttöön.

Vekka haaveilee myös kadunvarsipysäköinnin selvästä vähentämisestä, mikä avartaisi katuja ja mahdollistaisi liikenteen muuttamisen kaksisuuntaiseksi osalla kaduista.

-Yksi iso lisähaaste on logistiikka. Sibeliuksenkatu, Raatihuoneenkatu ja koko keskusta on heti tukossa, kun siellä on yksikin rekka purkamassa tavaraa.

Kate on hyvä rysä

Kiinteistönomistajat eivät usko parin vuoden päästä valmistuvan moottoritien katteen näivettävän keskustaa.

-Kate ei pelkästään vie, vaan me saamme siitä hyvän rysän Hämeenlinnalle. Katteelta valuu uusia yrittäjiä ja asiakkaita myös keskustaan, Seppo Vekka sanoo.

Ostovoimaa riittää niin uuteen kortteliin kuin ”vanhaan keskustaankin”, Risto Salminen uskoo.

-Väki lisääntyy kaupungissa 300-500 asukkaan vuositahtia, ja niille ihmisille tarvitaan lisää palveluja.

”Hämeen puhelimen” talon omistavan Capman Real Estate Oy:n sijoitusjohtaja Juhani Erke epäilee, että keskusta tulee kokemaan hiljaisemman suvantovaiheen, kun katteen kauppakeskus aukeaa.

-On ilmeinen vaara, että kävelykadun tuntumasta lähtee myymälöitä. Jos mitään ei tehdä, keskusta näivettyy pikkuhiljaa. (HäSa)

Mainos