Uutiset

Miten lapsen saa ruudun edestä ulos leikkimään?

Lapsi toljottaa kännykänruutua, eikä mikään muu kuin Youtube tunnu kiinnostavan, vaikka syksyinen värikäs luonto tarjoilisi parastaan.
Kuva: Jussi Leinonen
Kuva: Jussi Leinonen

Miten ruutuorjat koululaiset saisi siitä innostumaan luonnossa liikkumisesta, Suomen Ladun perheliikunnan hankesuunnittelija Susanne Blomqvist?

– Varmaan se vaatii sinnikkyyttä, ja ehkä luovuutta, pientä oveluutta ja soveltamiskykyä. Esimerkiksi tunnista ulkona voi palkita puolen tunnin ruutuajalla.

– Näitä asioita voi myös yhdistellä. Nykyään on olemassa erilaisia mobiilisovelluksia ja pelejä, jotka houkuttelevat ulos leikkimään. Eihän Pokémon Go:n veroista ulkona liikuttajaa ole ollut pitkään aikaan. Geokätköily voi myös olla uusi, mukava koko perheen harrastus.

Entä miten ruutuorjat vanhemmat saisi ulos?

– Toivoisin, että lapsen kautta aikuisenkin saisi ulos. Nykyään on tarjolla esimerkiksi ohjattuja luontoretkiä, joista moni voi saada kipinän omaan retkeilyyn.

Ovatko suomalaiset perheet ja lapset vieraantuneet luonnosta ja ulkona olemisesta?

– Asia riippuu varmaan siitä, missä päin Suomea ja millaisella alueella asuu.

– Nykyään on hirvittävästi kiinnostusta luontoa ja retkeilyä kohtaan ja perheet haluavat oppia luonnosta ja siellä liikkumisesta. Se on lisännyt kiinnostusta, kun on tullut tutkimuksia, miten luonto vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin.  Toisessa ääripäässä ovat perheet, jotka eivät liiku ulkona. Luonnossa ei yksinkertaisesti ehkä uskalleta liikkua, esimerkiksi vaikka kun media ruokkii pelkoa punkeista ja muista luonnossa liikkumisen riskeistä.