Uutiset

Miten ottaa yhteyttä ystävään pitkän tauon jälkeen?

Miten ottaa vanhaan ystävään yhteyttä pitkän tauon jälkeen, Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa?

– Mieti, mikä on luontevin tapa ottaa yhteyttä juuri tähän ystävään. Se voi olla puhelu, someviesti tai tekstari, sähköposti tai perinteinen kirje. Jälkimmäisiin on helpompi jättää vastaamatta, ellei ystävyyselvytys kiinnosta.

– Usein ystäväpiiri menee uusiksi, kun lähdetään opiskelemaan tai kun perheellistytään tai lapset kasvavat isommiksi. Silloin etäisyys tai kiinnostuksenkohteiden muuttuminen voivat lakastuttaa läheisenkin ystävyyden. Joskus ystävyys katkeaa siihen, että toinen löytää uuden läheisemmän ystävän tai ystävyyskemiat eivät vain enää toimikaan. Hyvästä ystävästä luopumista kannattaa surra. Ystävyyttä voi alkaa lämmitellä, mutta ei kannata loukkaantua, jos toinen ei lämpene yrityksille. Ystävyydestä kannattaa vaalia parhaita hetkiä ja iloita, että sai jakaa ne juuri hänen kanssaan.

Mitä jos ystävyys on katkennut oman mokan vuoksi?

– Oma osallisuus voi vaivata mieltä. Silloin voi vaikka kirjoittaa ja pahoitella ystävyyden loppumista. Sanat kannattaa harkita tarkkaan, sillä jos keskittyy kovasti puolustamaan itseään, se todennäköisesti vain ärsyttää viestin saajaa.

– Vilpittömällä pahoittelulla voi saada rauhan itselle. Sen jälkeen toinen vastaa omasta ratkaisustaan. Ystävyyteen tarvitaan aina kaksi, yksin sitä on mahdoton elvyttää.

Entä jos on itse loukkaantunut ja lopettanut ystävyyden?

–  Haluatko selvittää toiselle, että olet loukkaantunut? Voi myös miettiä, kuinka paljon energiaa vie olla loukkaantunut. Joskus kun lähtee selvittelemään asioita, huomaa, että asiat on ymmärretty ihan pieleen ja mitään syytä välirikolle ei ole ollutkaan!

– Joskus välirikolle on toki syynsä. Silloin voi miettiä, mitä itse haluaa tehdä. Kun on tehnyt osuutensa, voi rauhoittua, koska ei voi vaikuttaa siihen, miten toinen reagoi.

Elina Pajunen