Uutiset

”Miten soveltuu oikeusvaltioon?”

 

Perussuomalaiset nuoret on tyytymätön nuorisojärjestön valtionapuun. Järjestö on hakenut siihen korotusta jo vuodesta 2012 alkaen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tyrmännyt avustusvalituksen vedoten siihen, että järjestön monikulttuurisuusnäkemykset ovat ristiriidassa nuorisolain arvopohjan kanssa, kirjoittaa Yle.

Esimerkiksi kokoomusnuoret saa valtionapuna yli 600 000 euroa, kun perussuomalaisten tuki on alle 30 000 euroa. Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo sanoo, että nuorisojärjestö pitää tukipäätöksiä poliittisina ja aikoo valittaa asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Tämä on mielenkiintoista, että meillä on joku tietty poliittinen mielipide, mikä ei kelpaa. On myös erikoista väittää, että me syrjisimme jotain. Mitään sellaista emme ole tehneet, ja mitään sellaista ei opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksessä näytetä toteen.

Nuorisojärjestöille myönnettävät valtionavustukset valmistellaan arviointi- ja avustustoimikunnassa, ja päätökset hyväksyy ministeri Pia Viitanen (sd). Sekä Elo että perussuomalaisten nuorten 1. varapuheenjohtaja Samuli Voutila muistuttavat, että arviointi- ja avustustoimikunnan puheenjohtaja on entinen kokoomusnuorten puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja entinen demarinuorten puheenjohtaja.

– Lautakunta, joka nämä päätökset käsittelee, koostuu käytännöstä entisistä poliittisista nuorisojärjestöjen puheenjohtajista. Siellä istuu entisiä kokoomuksen, demarien ja keskustan edustajia. Ne jakavat tukia sulle–mulle-periaatteella,vaikka niin sen ei pitäisi olla. Tuet pitäisi sitoa johonkin, eikä jakaa niitä mututuntumalla, Voutila sanoo.

Voutila vaatii, että nykyinen nuorisojärjestöjen tukijärjestelmää pitäisi uudistaa. Voutilan mukaan tuet voisi sitoa esimerkiksi puolueiden kansanedustajien määrään.

– Kansanedustajien määrällä voidaan hyvin nähdä, miten kansalaiset eri puolueita kannattavat. Sillä laskutavalla perussuomalaisten nuorten pitäisi saada avustuksia satojatuhansia euroja, kun nyt puhutaan paristakymmenestä tuhannesta eurosta.

Elo ihmettelee, miksei tuista viime kädessä päättävä Pia Viitanen ole kommentoinut asiaa millään tavalla.

– Olisi ministerin aika vastata, miten poliittisten mielipiteiden perusteella jaettava valtiontuki soveltuu länsimaiseen oikeusvaltioon.

Lue Ylen juttu aiheesta.

Asiasanat