Kolumnit Uutiset

Miten tehdään fritsu ja muita kysymyksiä

Suomalaiset ovat tänä vuonna kysyneet suurelta ja mahtavalta Googlelta, miten iskeä mies, miten tehdään fritsu, miten tehdään lapsia ja miten tehdään kielari. Varmasti tärkeitä kysymyksiä, enkä yhtään vähättele.

Google Trends -listan tuijottaminen herättää yhden kysymyksen. Olemmeko uusavuttomia?

Minä tunnustan. Tuorein esimerkki löytyy joulua edeltävältä ajalta. Tein lanttulaatikkoa. En tietenkään ajatellut, että lanttulaatikon massa turpoaa uunissa vähintään kaksinkertaiseksi. Täytin astian lähes piripintaan ja lopputuloksen voittekin arvata. Laatikoiden teko tyssäsi uunin puhdistukseen.

Uunin puhdistukseen en onneksi tarvinnut Googlen apua, vaikka varsin monessa asiassa hakukoneeseen turvaudunkin.

Mikä on nykyajan uusavuton? Ei kai nyt kukaan osaa ihan kaikkea? Tutkitaan.

Wikipedia väittää, että uusavuttomuus tarkoittaa varsinkin nuorten aikuisten kyvyttömyyttä selviytyä kodinhoidosta ja muista vastaavista jokapäiväisistä asioista.

Ahaa, miten se ikä nyt tässä on olennaista! Eihän oma mummunikaan osaa asettaa puhelimensa tai televisionsa asetuksia kohdilleen. Kaksivuotias taas käyttää aivan loistavasti iPadia ja löytää laitteen uumenista kaiken haluamansa.

Uusavuttomia on ihan varmasti jokaisessa ikäpolvessa. Kyse on siitä, että kaikki eivät vain osaa arjen kannalta välttämättömiä asioita, joita jokaisen aikuisen kuitenkin oletetaan osaavan.

Uusavuttomuus-sana otettiin käyttöön 1980-luvulla. Käsite ei ole kuitenkaan kiistaton.

Väitän, että meille on tullut hirvittävästi lisää välttämätöntä osattavaa. Mitä ne osattavat ovat, siitä voidaan kiistellä. Toisen pitää osata vastata tietokoneen kysymykseen, päivitetäänkö virustorjuntaohjelma ja hyväksytkö ehdot. Toiselle riittää se, että osaa oikeaan aikaan panna perunat maahan.

Olennaista on se, ettei pelkää kysyä apua.

Palataan vielä Google Trends -listauksiin. Mitä ne kertovat suomalaisesta osaamisesta tai mielenmaisemasta vuonna 2013?

Ykkösenä Miten- ja Kuinka-listoilla komeilevat kysymykset, miten iskeä mies ja kuinka ymmärtää naisia. Uusavuttomuuttako? En usko. Varmasti jo kivikaudella mielessä olivat samat asiat. Nykyään tosin vastaus saattaa olla erilainen: Hanki tili netin deittipalstalta. Kun ennen vain pussattiin, niin nyt pitää puhua ja setviä ja sitten vielä puhua ja setviä.

Kakkosena listoilla ovat kysymykset, kuinka rikastua ja miten saada sikspäkki. Ihan alusta saakka ihminen on halunnut rikastua, joten kyse ei ole uusavuttomuudesta. Sikspäkissä on jo uusavuttomuuden häivähdys. Mene salille ja ala treenata.

Tässä muut meitä tänä vuonna askarruttaneet top10-asiat: Miten tehdään blogi, miten tehdään nuttura, kuinka laihtua, kuinka tulla kipeäksi, miten saada unta.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic