Uutiset

Miten voi päästä eroon ärsyttävästä korvamadosta?

Päässä soi Puuhamaa, ties monettako päivää putkeen, vaikka koko viisu ärsyttää. Purkan lailla korvien väliin tarttuva korvamato on monelle tuttu riesa.

Analyytikko, Aalto-yliopiston dosentti Lassi Liikkanen, olet tutkinut korvamatoja ainoana Suomessa jo liki kymmenen vuotta. Mitä ne ovat?
– Korvamato on ilmiö, jossa jokin musiikki alkaa tahtomatta kuulua mielessä. Siitä käytetään psykologiassa nimitystä musiikin tahdosta riippumaton kuvittelu.

Miten yleinen ilmiö on kyseessä? Ketkä kärsivät eniten korvamadoista?
– Tutkimukseeni vastanneista 12 000 ihmisestä yli 90 prosenttia kuuli musiikkia päässään vähintään kerran kuukaudessa. Ilmiö on yleisin musiikillisesti aktiivisilla ihmisillä, jotka joko kuuntelevat paljon musiikkia tai soittavat itse jotain soitinta.

Entä jos korvamatoja on usein? Kannattaako siitä huolestua?
– Ei kannata, sillä korvamadot ovat normaali ilmiö, joka liittyy musiikillisen muistin normaaliin toimintaan. Ne ovat eräänlainen seuraus siitä, että musiikillinen muisti toimii normaalisti.

Miten voi päästä eroon ärsyttävästä korvamadosta?
– Temppuja on monta. Korvamadon voi yrittää korvata toisella kappaleella. Myös muut huomiota vievät harhautukset kuten lukeminen voi auttaa, ja musiikkipaasto vakavissa tapauksessa.

Millaiset kappaleet ovat yleisimpiä korvamatobiisejä?
– Yleisimmin riittävän monimutkaiset, mutta silti tarpeeksi yksinkertaiset kappaleet, joissa on jokin koukku. Silti mikä tahansa kappale voi muodostua korvamadoksi: kappaleen sanoma, siitä välittyvä tunne tai siihen liittyvä elämäntilanne voivat vaikuttaa.

Voiko korvamadoista olla hyötyä?
– Sen haluaisin itsekin tietää! Uskon, että korvamato voi liittyä uusien asioiden oppimiseen. LM-HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic