fbpx
Uutiset

Mitkä ovat oikeat työttömyysluvut?

Lauantaina 27.1 Hämeen Sanomien pääkirjoituksen aiheena oli pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen onnistuminen päätavoitteessaan, 100 000 uuden työpaikan luomisessa vaalikauden aikana.

Pääkirjoituksessa analysoitiin hyvin tavoitteen saavuttamista ja myös kritisoitiin siihen liittyviä seikkoja.

Hallituksen piti siis luoda 100 000 uutta työpaikkaa, mutta paljon pienemmällä talouskasvulla kuin mitä on nyt tapahtunut. Siis huomattava talouskasvu on auttanut hallitusta saavuttamaan tavoitteensa.

Haluaisin kiinnittää enemmän huomiota siihen, kuinka hallitus on onnistunut luomaan uusia työpaikkoja. Ensinnäkin työpaikat ovat olleet suurelta osin osa-aikaisia ja pätkätöitä, joissa ihminen ei yksinään tule toimeen, vaan joutuu tekemään toista työtä tai hakemaan toimeentulotukea pystyäkseen elättämään itsensä tai perheensä. Tämä on minusta täysin väärin.

Sitten minua ihmetyttää tilastointi. Nyt tuodaan julki vain tilastokeskuksen työttömyysluvut, jotka perustuvat vain pieneen tilastolliseen otantaan. Aikaisemmin kun työvoimatoimisto toi julki omat lukunsa, ne olivat selvästi suurempia kuin tilastokeskuksen luvut. Ilmankos työvoimatoimiston lukuja ei enää julkaista, kun ne antavat hyvin epämieluisan kuvan sen hetkiselle istuvalle hallitukselle työllisyyspolitiikan onnistumisesta.

Tässä tuli mieleen vanhat ajat kun presidetti Urho Kekkonen runnoi aikanaan hätätilahallituksen työttömyyden ollessa 60 000! Nyt on työttömiä tilastokeskuksen mukaan noin 160 000. Jos laskettaisiin työvoimatoimiston luvut, ne olisivat noin 200 000 työtöntä. Televisiossa sanottiin työttömyyden oikeaksi luvuksi kerran noin 360 000, kun lukuun on lisätty keinotekoisesti työllistetyt ja kurssitettavat ihmiset.

Työvoimatoimiston työttömille järjestämät kurssit ovatkin aika pitkälle vain tilastojen kaunistamista eikä niillä käytännössä työllistetä ihmisiä vakituisiin ammatteihin. Sellaisilla kursseilla on mukana yli viisikymppisiä henkilöitä, jotka ovat saaneet työelämästä tarpeeksi.

Nykyinen työelämä kun on todella psyykkisesti kovaa ja työnantajat ottavat kaiken irti ihmisistä. Kursseille on ihmisten pakko mennä, ettei tulisi karensseja sekä muita seurauksia.

Muutenkin tilanne on sellainen, ihminen joutuu osa-aika työssä hakemaan osan palkastaan toimeentulotukena. Sinällään on hyvä, että edes jonkinlaista työtä tarjotaan syrjäytymisen estämiseksi.

Pääkirjoituksen lopussa mainittiin aivan oikein, että hallituksen työllisyyspolitiikan onnistumisesta huolimatta taivaalla on synkkiä pilviä varsinkin alle 25-vuotiaiden nuorten työllistämisessä. Tuoreen tutkimuksen mukaan tässä ikäluokassa syrjäytyminen onkin suurinta ja osuus toimeentulotulotuesta kasvanut kaikista ikäluokista kasvanut eniten.

Kun ihminen syrjäytyy hyvin nuorena, ei hän löydä enää paikkaansa työelämässä ja elää sitten elämänsä tukien varassa, mahdollisesti alkoholisoituu ja muutenkin ihmisarvoinen elämä on vaarassa tuhoutua. Kirjoituksen loppupäätelmänä olikin, että syrjäytymistä on torjuttava ja ajoissa! Niinpä niin!

Ari Käyhkö

sihteeri

Hämeenlinnan Vasemmistoliitto

Menot