Uutiset

MM-mitalistilla on vientiä

Hämeenlinnan Pallokerhon nuorella maalivahdilla Juuse Saroksella, 18, on takanaan mainiosti sujunut kausi. Kotimaan kaukaloissa A-nuorten SM-liigan mestaruutta juhlinut Saros palasi maanantaina pronssimitali kaulassaan 18-vuotiaiden MM-kisoista Sotshista Venäjältä.

Saroksen erinomainen kausi on noteerattu myös NHL-seuroissa. Saattaa olla, että HPK:n liigajoukkueessa ensi kaudella pelaava veskari varataan NHL:n kesäkuun lopun varaustilaisuudessa heti ensimmäisellä kierroksella. Sarosta pidetään nimittäin ikäluokkansa parhaana eurooppalaisena maalivahtina.

NHL-seuroille Saros esittäytyy jo toukokuun lopulla, jolloin hän matkustaa Torontoon viikon mittaiselle haastattelu- ja testileirille. Torontoon on kutsuttu sata etukäteisarvioissa vuoden parasta nuorta kiekkoilijaa.

Saros oli Suomen joukkueen kantavia voimia Sotshin MM-kisoissa. Pronssijoukkueen veskarin esitys palkittiin kisojen parhaan maalivahdin palkinnolla.

– Nyt on todella hyvät fiilikset. Mitali on aina kova saavutus, vaikka kirkkaampaa lähdimmekin hakemaan kisoista. Pronssiottelu Venäjää vastaan oli kovin ja tunteikkain peli, mutta myös jenkkipeli oli todellinen taisteluvoitto. Siinä minulle kertyi paljon torjuntojakin (49 torjuntaa), Saros muistelee.

Saros pelasi kaikki pikkuleijonin ottelut. Hän viihtyi hyvin seuraavien talviolympialaisten jääkiekkopyhätössä.

– En tehnyt mitään taikatemppuja, mutta peli kulki kuitenkin ihan hyvin. A-nuorten liigaan verrattuna peli oli vähän nopeampaa, kun kaikki yrittivät tietenkin parastaan. Kisat oli upea kokemus, ja hallikin todella hieno, Saros kuvailee.

Saros pelasi hyvän kauden myös nuorten SM-liigassa. HPK:n mestarijoukkueen maalivahti palkittiin sarjan parhaana pelaajana ja maalivahtina.

– Olen todella tyytyväinen kauteen. Alkukaudesta en kyllä osannut odottaa näin hyviä saavutuksia. Ei se kuitenkaan vaikuttanut millään lailla jokapäiväiseen tekemiseen, Saros sanoo.

Varaustilaisuuteen paikan päälle

Saroksella on edessään entistä kovemmat pelit. Hänen tavoitteenaan on debytoida ensi kaudella HPK:n liigajoukkueessa ja valmistautua myös pikkuhiljaa ylioppilaskirjoituksiin. Hän aikoo myös matkustaa kesäkuun lopulla Newarkissa New Jerseyssä pidettävään NHL:n varaustilaisuuteen.

– Ensin pitää kuitenkin hieman levätä ja parannella paikkojakin, mutta sitten alkaa kova valmistautuminen jo ensi kauteen. Liigapelit ovat tavoitteenani ensi talvena. Myös koulujuttuihin pitää taas hieman keskittyä, Saros suunnittelee.

Saros on HPK:n historian lahjakkaimpia kiekkoilijoita. 179-senttinen veskari saa kuitenkin tämän tästä vastailla, onko hän liian lyhyt maalivahti NHL-kaukaloihin.

– Veskarit ovat kyllä nykyisin todella isoja kavereita, mutta minä olen pyrkinyt kääntämään tämän asian voitoksi, Saros pohtii.

Kerhon veskarin esikuva on Pittsburgh Penguinsin Marc-André Fleury.

– Pidän hänen torjuntatyylistään. Suomalaisista Tuukka Rask (Boston Bruins) kuuluu suosikkeihini, Saros myöntää. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic