fbpx
Uutiset

Moision kentän kohtalo huolestuttaa Turengissa

Kerrostalojen mahdollinen rakentaminen Moision urheilukentän paikalle on huolestuttanut useita turenkilaisia, jotka ovat antaneet kunnalle palautetta Turengin itäosan yleiskaavoituksesta.

Tässä vaiheessa kaavatyö on vasta alkuvaiheessaan. Kaavaluonnos ei ole vielä valmistunut.

Yleiskaavasuunnittelija Ismo Holstila arvelee, että Moisiota ja kerrostaloja koskeva palaute pohjautuu paljolti aikaisemmin käytyyn keskusteluun.


Kaikki vasta alustavaa

Holstila sanoo, että tässä vaiheessa ei ole olemassa suunnitelmia sen paremmin kentän siirtämisestä kuin talojen sijoittamisesta alueelle, mutta periaatteessa urheilukentän seutu sopisi kerrostalojen sijoituspaikaksi.

-Jos tällaista aluetta ryhdytään muuntamaan, olisi pikkaisen tuhlailevaa maankäyttöä kaavoittaa sinne pientaloja.

Holstila huomauttaa myös, että uuden kentän rakentaminen nielisi varoja, ja niitä kunta saisi kerrostalotonteista. Ajatuksena on, että kenttä voitaisiin siirtää tulevalle Kyteri 3 -alueelle eli toiselle puolelle Kyterintietä.

-Sinne voitaisiin rakentaa kunnon kenttä. Mutta vielä ei ole kaavaluonnosta eikä paikkaa.


“Kerrostalot muualle”

Yhdessä palautteessa vastustetaan kerrostalojen kaavoittamista ylipäänsä Turenkiin, toisessa esitetään, että Moision kenttä voisi pysyä paikallaan, ja kerrostaloja rakennettaisiin sen sijaan Kyteri 3:n alueelle.

Holstila taas korostaa, että Kyteri 3 on peltoaluetta, jolle kaavoitetaan vain pientaloja. Sen sijaan urheilukentän alue sijaitsee lähellä nykyisiä Tapailan kerrostaloja.

Holstilan mukaan Turenkiin tarvitaan tulevaisuudessakin kerrostaloasuntoja. Jo nykyään yli neljäsosa turenkilaisista asuu kerrostaloissa, ja kun väestö ikääntyy, kerrostaloasuntojen tarve kasvaa entisestään.


Virkistysaluetta ei muuteta

Palautteissa on urheilukentän lisäksi mainittu Valion ja kentän välinen metsäalue, jota käyttävät niin koulu- ja päiväkotiväki kuin muutkin turenkilaiset.

-Se metsäalue ja mäki on tarkoitus jättää virkistysalueeksi. Kentän alueelle tulisi kerrostaloja, ja etelämmäksi, kunnan omistaman maatilakeskuksen paikalle rivitaloja.

Missään tapauksessa Moision kentän siirtämisellä ei ole kiire. Yleiskaavoituksessa katsotaan useiden vuosikymmenten päähän. Kyteri 3:n alueen rakentaminen lienee edessä vuoden 2020 tienoilla.

Yksi palaute koski tulevaa tonttijakoa. Yleiskaavoituksen yhteydessä ei kuitenkaan vielä osoiteta tonttien lukumäärää eikä rakennusoikeuksia. Ne määritellään asemakaavoituksen yhteydessä. Kyteri 1:n asemakaavoitustyö aloitettiin joulukuussa.


Ampumaradasta ei ristiriitaa

Yksi palaute on tullut Lastuvuoren alueella sijaitsevasta reserviläisjärjestöjen ampumaradasta.

-Ampumaradan sijoittumisessa sinne ei ole ongelmia. Asutusta ei ole tulossa niin lähelle, että siitä tulisi suoranaista ristiriitaa tai riskiä, Ismo Holstila toteaa.

Lastuvuoren alue kuuluu yleiskaava-alueeseen, mutta sille – eikä koko kaava-alueen pohjois-osalle – ei ole tarkoitus osoittaa rakentamista.

Tekninen lautakunta käsitteli kaavasta annettuja palautteita tiistaisessa kokouksessaan. (HäSa)

Menot