Uutiset

Mökkiläiset eivät ruuhkauttaneet Hämeenlinnan terveysasemia

Toukokuussa voimaan astunut uusi terveydenhuoltolaki takaa kiireetöntä hoitoa tarvitseville, väliaikaisesti seudulla asuville ulkopaikkakuntalaisille oikeuden hoitoon paikallisella terveysasemalla. Lain voimaantuloa ulkopaikkakuntalainen sai hoitoa vain kiireellisissä tapauksissa.

-Tämä uudistus on mielestäni tosi hyvä juttu. Jos esimerkiksi verenohennuslääkkeitä tarvitseva helsinkiläinen tulee mökilleen Hämeenlinnaan, on hyvä, ettei hänen tarvitse jokaista näytteenottoa varten matkustaa takaisin pääkaupunkiin, sanoo ylihoitaja Suna Eloranta.

Paperit postiin ennen luukulle saapumista

Hoitoa saadakseen on potilaan toimitettava paikkakunnalle jolla hän tulee väliaikaisesti oleilemaan, kunnallisen terveydenhuollon laatima hoitosuunnitelma, josta ilmenee, minkälaista hoitoa hän tarvitsee. Kolmen viikon jälkeen suunnitelman toimittamisesta, on potilas oikeutettu saamaan asianmukaista hoitoa.

-Terveydenhuollon tekemän hoitosuunnitelman lisäksi ulkopaikkakuntalainen voi saada kiireetöntä hoitoa myös maksusitoumusmenetelmällä, jota suurin osa Hämeenlinnaan saapuvista mökkiläisistä käyttää edelleen, Eloranta kertoo.

Mikäli potilaalla ei ole asiaankuuluvia dokumentteja toimitettuna, ei väliaikaisen oleskelupaikan terveydenhoito voi tehdä muuta kuin kehottaa potilasta palaamaan takaisin tarvittavien papereiden kanssa. Tämä ei tietenkään koske kiireellisiä tapauksia.

– Hoitosuunnitelma todistaa sen, että hoitoa tosiaan tarvitaan ja asiakkaan kotikunta maksaa sen. Suunnitelman ovat kirjoittaneet henkilöt, jotka tuntevat potilaan ja tietävät mitä tämä tarvitsee. Ilman suunnitelmaa uutta asiakasta on erittäin vaikea hoitaa, Eloranta sanoo.

Paraneeko vaihtamalla

Hämeenlinna on Suomen mökkirikkaimpia kuntia. Vuoden 2009 mökkibarometrin mukaan alueella on peräti 7600 mökkiä. Tämän huomioon ottaminen herätteli keväällä kauhuskenaarion siitä, että terveydenhuoltopalvelut ruuhkautuisivat kesällä pahasti lakiuudistuksen ja lomailijoiden myötä.

-Varauduimme ohjeistamalla henkilökuntamme huolellisesti uuden lain tuomiin muutoksiin. Mitään ryntäystä ei kuitenkaan ole tapahtunut. Yksittäisiä tapauksia on ollut jonkin verran, muttei missään nimessä jonoksi asti, Eloranta kertoo.

Uusi terveydenhuoltolaki mahdollistaa potilaalle myös siirtymisen terveysasemalta toiselle kotikuntansa sisällä. Vaihdon saa tehdä kerran vuodessa. Toistaiseksi uusi mahdollisuus ei ole saanut suuria massoja liikkeelle.

-Hämeenlinnan sisällä on kymmenen terveysasemaa, joista valita. Tähän mennessä vaihdon on tehnyt 125 asiakasta. Heitä oli toukokuussa 61, kesäkuussa 45 ja heinäkuussa tähän mennessä käsiteltyjä hakemuksia on 19, Eloranta sanoo.