fbpx
Uutiset

Monacon ruhtinas Oulussa: Jokaisella on rooli pohjoisten alueiden suojelussa

Jokaisella ihmisellä on roolinsa pohjoisten alueiden suojelussa, sanoi Oulussa vieraileva Monacon ruhtinas Albert medialle tiistaina. Ruhtinas osallistui Arktisen alueen asioihin keskittyvään UArctic-kongressiin.

Eilen Suomeen yksityiskoneella lentänyt Albert saapui hyväntuulisena lehdistötilaisuuteen Oulun Maikkulan kartanoon.

– On ilo olla taas Suomessa. Vaikka olen etelästä, pohjoiset alueet kiinnostavat ja ovat mielestäni tärkeitä, Albert sanoi vakavana.

Ruhtinas odotti kuulevansa, mitä arktisilla alueilla tapahtuu, sillä myös niiden täytyy sopeutua ilmastonmuutokseen. Hän puhui alueen eläinlajien, ihmisten ja kulttuurien säilyttämisestä. Hän toivoi myös, että vanhoja perinteitä vaalittaisiin, mutta että niiden rinnalla alueen ihmiset saisivat koulutusta eri aloilta.

Oulun visiitin jälkeen Kiinaan matkustava ruhtinas Albert harmitteli, ettei pystynyt jäämään Suomeen pidemmäksi aikaa. Hän kiitteli sitä, että kongressissa oli tänä vuonna ennätysmäärä osallistujia monista eri maista.

– On korkea aika, että muut maat suuntaavat huomionsa pohjoisiin alueisiin, hän sanoi.

Ruhtinas oli vieraillut aamupäivällä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n Oulun tutkimus- ja innovaatioyksikössä sekä tutustunut paikallisiin yrityksiin ja niiden toimintaan. Hän piti yritysvierailuja kiinnostavina ja ihmetteli, miten paljon Suomessa on innovatiivisia yrityksiä ja huipputeknologiaa.

– Yritykset tekevät tärkeää työtä meidän kaikkien tulevaisuutta ajatellen, hän painotti.

Useamman kerran Suomessa vieraillut Albert sanoi odottaneensa jo etukäteen oululaisen kansantanssiryhmän esitystä. Tanssiryhmä Polokkarit esitti ruhtinaalle Höyläpolkan ja karjalaista katrillia kansanmusiikkiyhtye Nopen säestyksellä. Ruhtinas nautiskeli arvokkaan hillitysti esityksestä, hymyili vienosti ja otti kuvia puhelimellaan. Katrillin aikana Albert intoutui myös taputtamaan rytmiä muiden katsojien kanssa.

Lehdistötilaisuuden jälkeen ruhtinas ihasteli lämmintä säätä ja otti kuvia Oulujoen maisemasta puhelimellaan.

Asiasanat

Menot