Uutiset

Monarkian puolesta kotisohvalla

Olette varmaan huomanneet, että kansa on jakautunut. Enkä tarkoita reilun viikon takaisia vaaleja, vaan häitä. Siis niitä häitä.

Osa lukijoista tietää heti, mistä on kyse, ja loppuja ei kiinnosta pätkän vertaa. Mutta kerrattakoon nyt vielä, että kolmen päivän kuluttua Englannin prinssi William ja hänen valittunsa Kate Middleton saavat toisensa.

On arvioitu, että häitä seuraa eri puolilla maapalloa 2,5 miljardia ihmistä. Lukema itsessään on samalla yksi vastaus kysymykseen: miksi? Ihminen haluaa kuulua joukkoon, olla mukana ja jakaa yhteisen kokemuksen.

Itse olen ollut vuosikaudet hieman nolona, kun minulla ei ole mitään mielikuvaa niistä toisista häistä, eli prinssi Charlesin ja lady Dianan satuhäistä.

Filmipätkät ja kuvat 30 vuoden takaa ovat tuttuja, mutta en ole varma, olenko nähnyt ne ensimmäisen kerran suorassa tv-lähetyksessä vai vasta myöhemmin. Näinhän muisti toimii, yhteisistä kokemuksista voi tulla omia myös jälkikäteen.

Viime kesänä prinsessahäissä tilanne oli ystävieni ansiosta huomattavasti parempi: seurasin Victorian ja Danielin häitä häävastaanotolla Rahkoilassa. Juhlapöydässä oli asianmukaisesti prinsessakakkua ja hääkonvehteja.

Tällä kertaa vastaavaa paneutumista vaikeuttaa se, että Williamin ja Katen hääpäivä on tavallinen arkinen perjantai. Kaikki hää- ja brittihullut eivät ole onnistuneet järjestämään päivää vapaaksi.

Kuninkaallisten häiden suosiota on tutkittukin. Kuninkaallisiin ja aatelisiin perehtynyt Turun yliopiston professori Kirsi Vainio-Korhonen on sanonut, että häät ja muut kuninkaalliset seremoniat ovat tärkeitä monarkian säilymisen kannalta.

Aiemmin häät varmistivat konkreettisesti sen, että kuningassuvun valta jatkui. Nykyisin ne tuovat myönteistä julkisuutta kuningashuoneille, joiden olemassaolo ainakin Euroopassa riippuu poliittisten päättäjien ja kansalaisten tahdosta.

Rahvaalle ne tarjoavat pakoa arjesta.

Kuninkaalliset häät pyörittävät myös valtavaa bisnestä, josta osansa nappaavat tv ja lehdet, häätuote- ja rihkamakauppiaat sekä ravintolat ja pitopalvelut. Hääturismin ja muistoesinekaupan on arvioitu piristävän Britannian taloutta jopa miljardilla punnalla.

Vaikutus näkyy meilläkin. Varsinkin iltapäivä- ja aikakauslehtiä on myyty Williamin ja Katen kuvilla sekä hääliitteillä jo pitkään.

Pitopalvelut ja muut häiden kanssa tekemisissä olevat yrittäjät taas ovat varmasti tyytyväisiä kuninkaallisten häiden ajankohtaan: kesän hääparit ehtivät vielä hyvinkin ammentaa niistä inspiraatiota omaan juhlaansa.

Useimmille meistä kuninkaalliset häät ovat viihdeohjelma muiden joukossa. Pukuloistossa riittää ruodittavaa enemmän kuin kotoisissa missikisoissa, ja tunnelma on varmasti kohottavampi kuin läpistressatuissa tosi-tv-häissä.