Uutiset

Monella puolueella presidenttiehdokas selvillä

Suuremmista puolueista ainoastaan Sdp:llä ja Perussuomalaisilla on presidenttiehdokas vielä haussa.

Sauli Niinistön ilmoitus hausta jatkokaudelle oli suuri helpotus kokoomukselle, jonka ei nyt tarvitse etsiä ehdokasta muualta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti jo Twitterissä, että “kokoomus on täysillä mukana” hakemassa Niinistölle jatkokautta, vaikka Niinistö ilmoitti hakevansa ehdolle valitsijayhdistyksen kautta.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo kommentoi Orpon linjausta tuoreeltaan näin:

– Ei kannata liikaa ihmetellä sitä valitsijayhdistystä. Niinistö on joka tapauksessa kokoomuksen ehdokas ja siinä se, Railo totesi Twitterissä.

Sdp:n katseet ovat ennakkoveikkailuissa kääntyneet Eero Heinäluoman suuntaan, sillä hän ei ole enää keväällä torjunut ehdokkuutta kovin voimakkaasti. Varmuutta Heinäluoman ehdokkuudesta ei vielä missään nimessä ole.

Perussuomalaisten ehdokkaaksi on arveltu Sampo Terhoa, joka on aiemmin todennut olevansa mahdollisesti käytettävissä presidenttiehdokkaaksi, vaikkei pääsisi Perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Keskusta ratkaisi ehdokkaansa jo kesällä 2016 siten, että puolueen presidenttiehdokas on entinen pääministeri Matti Vanhanen.

Vasemmistoliiton ehdokas puolestaan on europarlamentaarikko Merja Kyllönen.

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto yrittää parantaa kuuden vuoden takaista menestystään. Viime vaaleissa Haavisto ylsi ilmiömäisesti toiselle kierrokselle, mutta hävisi selvästi Niinistölle.

Europarlamentaarikko Nils Torvalds on ilmoittanut olevansa käytettävissä Rkp:n presidenttiehdokkaaksi. Rkp valitsee ehdokkaansa näillä näkymin kesäkuussa.

Kristillisdemokraattien kentällä ehdokkaaksi toivotaan puolueen puheenjohtajaa Sari Essayahia, mutta hän ei ole ainakaan vielä suostunut ehdokkaaksi. Kristillisdemokraatit valitsevat ehdokkaan elokuun puoluekokouksessa.

 

Tuoreimpia artikkeleita