Uutiset

Monen kokin kaavasoppa

”Jos et äsken tiennyt olevasi esteellinen, et ole sitä nytkään.”
Maakuntakaavasoppa sai muhia rauhassa Hämeen liiton kattilassa neljä vuotta. Kun maakuntavaltuuston kokit lopulta alkoivat tarkistaa makua, keitos ei maistunutkaan siltä kuin piti. Kokeille tuli hätä käteen.

Neljä vuotta valmisteltu maakuntakaava alkoi herättää maakunnan päättäjissä intohimoja vasta loppusyksystä. Kaavassahan päätetään seuraavan parinkymmenen vuoden suurimmista rakentamisen ja maankäytön yleislinjoista. Hämäläiset heräsivät siis viime metreillä, mutta kun jupina alkoi, siitä ei meinannut tulla loppua.

Maanantainen maakuntavaltuuston kokous osoittautui ensikertalaisen tarkkailijan silmissä melkoiseksi farssiksi. Nelituntisesta kokouksesta ainakin tunti vierähti pelkkiä menettelytapa-asioita puidessa.

Kokouksen sävy oli paikoin niin sekava, että sääliksi kävi aluesuunnittelupäällikkö Hannu Raittista, joka sai puolustautua kokousväen edessä tämän tästä. Maakuntajohtajakin muistutti, että monelta turhalta työltä olisi vältytty, jos kaavalinjauksista olisi keskusteltu jo valmisteluvaiheessa.

Ensin moreenimaita omistavat valtuutetut kiistelivät jääviydestään moreenialueita koskevissa äänestyksissä. Maakunta-asiamies Pentti Turusen ohje kuului, että jokainen ratkaisee jääviytensä itse. Ilmeisesti kuntapäättäjät eivät kuitenkaan luottaneet omaantuntoonsa, vaan peräsivät yhteistä päätöstä siitä, kuka on jäävi ja kuka ei.

Ainakin yksi valtuutettu nurisi siitä, että jos hän olisi etukäteen tiennyt jääviydestään, hän olisi tuonut kokoukseen varamiehen.

Lopulta valtuusto päätyi puheenjohtajansa Jari Koskisen (kok.) johdolla kummalliseen lopputulokseen, että vain ne valtuutetut, jotka kokoukseen tullessaan tiesivät olevansa jäävejä, ovat esteellisiä äänestämään moreenialueista.

Siis jos et äsken tiennyt olevasi esteellinen, et ole sitä nytkään. Loogista.

Kun jääviysasiasta oltiin päästy yksimielisyyteen, alkoi äänestysrumba. Yhteensä 13 peräkkäistä äänestystä puudutti osan valtuutetuista niin, että keskustan Tapio Eerola äänesti vahingossa kerran jopa omaa esitystään vastaan.

Erityisen harmittavaa asiassa oli Eerolan kannalta se, että äänet menivät 30-29. Mikäli Eerola olisi ollut äänestyksessä hereillä, lopputulos olisi ollut tyystin toinen. Nyt Eerolan kotikunnan Janakkalan Haapajärven luonnonsuojelualuemerkintä jäi kaavaan.

Maakuntakaava sai lopulta poliittisen sinetin, mutta perästä voi vielä kuulua. Ainakin jääviysasian ratkaisu vaikutti tuoreeltaan herättävän keskustelua. Asiaan saatetaan vielä palata Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Ympäristöministeriö vahvistaa maakuntakaavan arviolta vuoden sisällä. Periaatteessa sekin on vielä mahdollista, ettei ministeriö hyväksy kaavaa, vaan palauttaa sen uudelleen valtuuston käsiteltäväksi.

Ja koko soppa alkaisi uudestaan.

Päivän lehti

31.3.2020