Uutiset

Moni kakku päältä kaunis, silkkaa silakkaa sisältä

Kun Musti täyttää vuosia, kutsutaan synttäreille Tassu, Jeppe ja Fifi. Juhlapöytään emäntä kantaa herkullisen kermavaahtopäällysteisen täytekakun.

Tällainen mielikuva syntyy, kun hämeenlinnalainen lemmikkileipuri Kalle Kolunen kertoo leipovansa myyntiin kissoille ja koirille tarkoitettuja täytekakkuja. Kun perhe juhlii tai lemmikki täyttää vuosia, halutaan sen näkyvän myös lemmikin ruokakulhossa.

Jokioisilla sijaitsevan Lemmikkileipuri-kakkutehtaan kakut ovat käsin tehtyjä ja kondiittorin koristelemia. Niiden halutaan näyttävän tavallisilta täytekakuilta.

Lemmikkileipuri pyrkii mahdollisimman kauaksi lemmikkien arkiherkuista.

– Koiralle ostetaan perinteisesti maksalaatikko, johon tökätään pystyyn muutama nakki. Kakussa on juhlavuutta, Kolunen perustelee.

Testiryhmä suosi possua ja maksaa
Kolunen kertoo, että tuotekehittelyä varten koottiin testiryhmä, joka koostui paristakymmenestä lemmikistä. Eläinten omistajat maistattivat kakkuja lemmikeillään ja antoivat sitten kirjallisen palautteen.

Koirien täytekakkuun kokeiltiin broileria ja nautaa, mutta testiryhmä herkutteli mieluiten porsaalla ja maksalla.

Kissojen täytekakkuun valikoitui täytteeksi maksaa, lohta ja silakkaa. Kakkupohja on leivottu peruna- ja riisijauhosta, koska vehnä ei ole terveellistä eläimelle.

Koira näkee omistajan innon
Kaikki lemmikit eivät Kolusen mukaan heti ymmärtäneet, mistä on kysymys.

– Ne eivät ymmärrä itse kakun pointtia, mutta varsinkin koirat tajuavat sen, että isäntä tai emäntä on tosi innoissaan, ja että tässä on nyt kyseessä joku spesiaali tilanne, Kolunen sanoo.

Varsinkin kissat ovat tarkkoja ruokavalionsa suhteen. Kaupunkilaiskissat ovat tottuneet laadukkaaseen purkkiruokaan, maalaiskissat taas mehukkaisiin rottiin ja hiiriin. Koirat panevat herkemmin suuhunsa mitä tielle sattuu.

– Osa kissa-asiakkaista on tavoittamatta sen takia, etteivät kaikki kissat pidä kalasta, Kolunen harmittelee.

Kerma taas on ollut monen koiran mielestä outo asia ruokakulhossa.

Lemmikit huonoja kynttilän puhaltajia
Entä onko Kolunen kuullut, että joku todella järjestäisi lemmikilleen samanlaisia kaverisynttäreitä kuin lapsille?

– No, olen kuullut, että tällaista harkitaan. Salon lähellä Halikossa sijaitsee eläinklinikka, jossa on lääkäripalveluja, trimmausta ja eläinruokakauppa. Klinikat omistajat ovat miettineet, että heidän monitoimitilojaan voisi alkaa vuokrata lemmikkien syntymäpäiväpaikaksi, Kolunen kertoo.

Kynttilöitä Kolunen ei ole vielä kuullut kenenkään lemmikkinsä kakkuun laittaneen.

– Ovathan lemmikit vähän huonoja puhaltamaan kynttilöitä sammuksiin, Kolunen nauraa.

Lemmikkileipurin herkkuja myydään Hämeenlinnassa muuan muassa isoissa K-kaupoissa. (HäSa)