fbpx
Uutiset

Moni lemmikinomistaja soittaa helteellä huolissaan eläinlääkärille

Pelkästä kuumuudesta johtuvat lemmikkieläinten kuolemantapaukset ovat harvinaisia.
oni lemmikinomistaja soittaa helteellä huolissaan eläinlääkärille. Kuva: Heikki Saukkomaa

Kesähelteet koettelevat lemmikkejä ulkosalla, mutta yhtä lailla myös monessa kodissa nousee lämpötila tukalan kuumaksi. Eläinlääkärit saavatkin kesäisin säännöllisesti huolestuneita yhteydenottoja etenkin koirien omistajilta, kertoo Eläinsairaala Mevetin eläinlääkäri Maria Valta.

– Suomalaisten tietoisuus kuumuuden vaikutuksista lemmikkeihin on selkeästi lisääntynyt, ja eläinlääkäriin otetaan entistä useammin yhteyttä jo ennen kuin tilanne muuttuu vakavaksi, jolloin usein selvitään pelkällä ohjeistuksella.

Vallan mukaan kesäisin tulee silti jonkin verran tavanomaista enemmän lemmikkien kuolemantapauksia. Varsinaiseen lämpöhalvaukseen kuoleminen on Suomessa äärimmäisen harvinaista, ja taustalla onkin usein vahinko: vapaana liikkuva koira on syöksynyt pahimmalla helteellä esimerkiksi rusakon perään, eikä ole enää toipunut rasitusta seuranneista lämpöhalvausoireista.

Selvästi yleisempää on Vallan mukaan se, että lämpö on yhtenä osatekijänä riskiryhmään kuuluvan eläimen kuoleman taustalla. Kuumuuden vaikutukset ovat erityisen voimakkaita esimerkiksi sydänvikaisille, hyvin iäkkäille tai muuten sairaille eläimille. Riskiryhmässä ovat myös lyhytkuonoiset koirat, joilla on muita heikompi hapenottokyky.

Riskit kasvavat 25 asteen jälkeen

Valta kertoo, että yli 25 asteen lämpö aiheuttaa lämpöstressiä lähes kaikille koirille ja kissoille riippumatta siitä, miten pitkä turkki niillä on.

– Tällöin on kiinnitettävä huomiota siihen, että lemmikkiä ei stressata yhtään enempää. Ei siis hirveästi leikitetä tai tehdä mitään uusia juttuja.

Pitkät ja vauhdikkaat koirien ulkoilulenkit tulisi kesähelteillä tehdä viileämpään aikaan aamulla tai illalla. Päiväsaikaan voi tarvittaessa tehdä rauhallisempia kävelylenkkejä varjossa tai ulkoilla veden äärellä.

Juomavettä on oltava saatavilla koko ajan. Tarhassa tai lasitetulla parvekkeella ulkoilevia lemmikkejä koskevat samat ohjeet: ei kuumimpaan aikaan, ja tarjolla on oltava varjopaikka ja vettä.

Sisätiloissa kannattaa Vallan mukaan suosia verhoja, ilmastointilaitteita, tuulettimia tai esimerkiksi viilennysmattoja, joita saa ostettua eläinkaupoista. Hyvin paksuturkkinen koira olisi hyvä trimmata kesäksi.

Viilennysmetodit käyttöön

Jos koira läähättää pakonomaisesti, se tarvitsee viilennystä. Jos koira muuttuu selvästi väsyneeksi ja voimattomaksi, on viilennyksellä jo kiire. Eläimen voi viedä esimerkiksi viileään suihkuun.

Koiran tilannetta saa seurattua myös sen lämpöä mittaamalla: jos lämpö on yli 40 astetta, koiraa pitää viilentää heti, ja jos yli 41 astetta, koira on hengenvaarassa ja se pitää viedä välittömästi eläinlääkäriin.

– Päivystykseen tulee lähteä myös, jos omat viilennysmetodit eivät tehoa ja apaattinen eläin ei osoita toipumisen merkkejä nopeasti, Valta sanoo.

Kissat yleensä viihtyvät lämmössä, eivätkä ne Vallan mukaan välttämättä huomaa itsekään vetäytyä varjoon ajoissa. Omistajien olisikin hyvä houkutella niitä välillä myös viileään.

Jos kissa alkaa läähättää, sillä on jo hyvin tukala olo. Kissaa voi yrittää viilentää esimerkiksi pakastinkylmällä pyyhkeellä, ja myös kissat voivat innostua viilennysmatosta.

– Kissat ovat niin yksilöitä, että erilaisia viilennysmetodeja kannattaa kokeilla jo hieman etukäteen, ettei tule tehtyä jotakin, mikä lisää kissan stressiä entisestään, Valta huomauttaa.

Menot