Uutiset

Moni miettii vielä vaaliaikeitaan Janakkalassa

Läheskään kaikki Janakkalan nykyiset valtuutetut eivät ole vielä päättäneet jatkoaikeistaan. 43 valtuutetusta 14 (33 prosenttia) ilmoittaa Hämeen Sanomien kyselyssä lähtevänsä ehdolle syksyn kunnallisvaaleihin.

Nykyiset ykkösnimet eli kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) ja valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.) ovat lähdössä mukaan.

– Seuraava vaalikausi on erittäin merkittävä, ja nyt ei ole aika heittää pyyhettä kehään, Merja Taponen sanoo.

Kuntauudistus pitää valppaana

Esa Silvennoisen mukaan kunta- ja palvelurakenneasiat ovat pitäneet huolta siitä, että mielenkiinto ja halu luottamustehtäviin ovat säilyneet.

Kunnanhallituksen jäsenistä ehdolle ovat asettumassa Taposen lisäksi Petri Ojanen (vihr.), Titta Rissanen (sd.), Reijo Löytynoja (sd.) ja Sanna Selin (kok.). Sen sijaan Kalevi Ilmarinen (sd.), Osmo Tokeensuu (kesk.) ja Jussi Mattila (kok.) eivät osaa tässä vaiheessa kertoa jatkostaan.

– Jos nyt pitäisi päättää, en lähtisi, mutta tämä ei ole lopullinen päätös, Osmo Tokeensuu sanoo.

Demarien pitkäaikainen valtuutettu Kalevi Ilmarinen kertoo, että yleensä hän on laittanut nimensä demarien listalle ensimmäisenä.

– Nyt olen omalle porukalle sanonut leikillisesti, että olen viimeinen.

Virkamiehet jylläävät

Yksi kunnanhallituksen jäsen ilmoittaa, ettei aio olla enää ehdolla. Hän on Helena Puistola (vas.), joka aikoo jättää kunnallispolitiikan yhden valtuustokauden jälkeen.

– Olen turhautunut siihen, että poliittinen päätöksenteko on poljettu osin virkamiesten jalkoihin, hän perustelee.

Myös valtuutettu Jaana Lamberg (kesk.) jättää valtuuston tämän kauden jälkeen.

– Kolme kautta riittää. Nyt on aika antaa aikaa muillekin asioille.

Vain yksi valtuutettu, Marko Vilkman (vas.), viittaa perusteluissaan suoraan nykyisen vaalikauden kahtiajakoon, jossa toisella puolella ovat olleet demarit ja vasemmistoliittolaiset ja toisella puolella ryhmä 24. Ryhmän ovat muodostaneet keskusta, kokoomus, vihreät ja kristillisdemokraatit.

– 24-ryhmän sanelupolitiikka tulee murtaa vahvalla vasemmiston yhteistyöllä, vaaleihin ehdolle lähtevä Vilkman sanoo.

Moni jätti vastaamatta

Kyselyyn vastanneista 16 kertoo, ettei ole vielä tehnyt päätöstä. Yksi valtuutettu, Mikko Kautto (kesk.) sanoo, että on päättänyt, mutta hän ei halua tässä vaiheessa kertoa päätöksensä sisältöä.

Pääsiäisen alla toteutettuun sähköpostikyselyyn vastasi 26 valtuutettua 43:sta eli vastausprosentiksi jäi 60. Oletettavasti vastaamatta jääneiden joukossa on runsaasti niitä, jotka eivät ole vielä päättäneet suunnitelmistaan. (HäSa)