Uutiset

Moni pulma ratkeaa nuorten terveysneuvontapisteessä

Nuorten terveysneuvontapisteen työntekijät ovat tyytyväisiä siitä, että Hämeenlinnan seudun nuoret ovat löytäneet nuorisopisteen. Puskaradio on toiminut, sillä yhä useampi nuori tulee terveysneuvontapisteeseen kaverin houkuttelemana. Monet nuoret hakevat myös aktiivisesti itse apua ongelmiinsa.

– Tavoitteena on, että nuorisopiste olisi matalankynnyksen paikka, jonne on helppo tulla asioimaan. Todellisuudessa monelle on kova ponnistus tulla tänne ja se on jo saavutus, kertoo terveydenhoitaja Anu Halinen.

Pyrkimys on, että nuori saa apua mahdollisimman pian.

– Nuorten elämä pyörii nykyhetkessä. Heille odottaminen on hankalaa. Ongelmiin pitäisi tarttua, kun ne eivät ole vielä liian suuria, psykologi Katja Hietanen kertoo.

Apua nuoret hakevat muun muassa ahdistukseen, masennukseen, ihmissuhdeongelmiin ja raskauden ehkäisyyn. Pääasiassa terveyspiste on tarkoitettu nuorille, jotka eivät kuulu opiskelija- tai työterveyshuollon piiriin. Halinen kuitenkin muistuttaa, että kaikki nuoret voivat ottaa yhteyttä, sillä ensimmäinen käynti on yleensä terveydenhoitajan luona.

– Voi olla, että nuori saa jo ensimmäisellä käynnillä avun. Tarvittaessa ohjaan nuoren esimerkiksi psykologille tai lääkärille.

– Suurin osa asiakkaista on moniongelmaisia. Täällä pyritään kokonaisvaltaiseen auttamiseen, Halinen kertoo.

Jokaiselle nuorelle varmistetaan myös jatkohoito, mikäli se on tarpeen.

Vanhemmat voivat kysyä apua

Halisen mukaan myös vanhemmat voivat ottaa yhteyttä ja kysyä neuvoa nuoren auttamiseksi.

– Koskaan ei ole sellaista asiaa, joka olisi liian pieni. Monet vanhemmat ottavat yhteyttä, kun huomaavat nuoren elämänhallinnassa muutoksia ja ovat siitä huolissaan.

Halisen mukaan useilla nuorilla on hyvät välit vanhempiin, mutta on eri asia jutella askarruttavista asioista vieraan kanssa.

– Jo asioista puhuminen auttaa. Meillä on myös se periaate, että jos emme pysty täällä auttamaan, ohjaamme sellaiseen paikkaan, josta apua saa.

Halinen kertookin työnsä olevan moninaista.

– Terveyneuvonnan ohella teen yhteistyötä eri tahojen kanssa, koska aina nuorella ei ole voimavaroja siihen. Kaikki tämä tapahtuu yhteistyössä nuoren kanssa.

Yhteistyökumppaneina ovat niin Työvoimatoimisto, sosiaalitoimi, keskussairaala, A-klinikka, nuorten työpaja, ankkuri-projekti ja Nuorisoasunnot.

Psykologilta ensiapua masennukseen

Pari vuotta toimineessa Nuorten terveysneuvontapisteessä työskentelee tällä hetkellä terveydenhoitaja, kaksi lääkäriä ja psykologi.

Terveydenhoitajan ja lääkärien toimet ovat vakinaistettu, mutta osa-aikaisen psykologin paikka on taas vuoden vaihteessa katkolla.

– On ollut todella tärkeää, että psykologi on saatavilla. Toivottavasti se on myös jatkossa, terveydenhoitaja Anu Halinen toivoo.

– Kyse on myös kemioista. Joskus Katja saattaa saada paremmin kontaktin nuoreen kuin minä tai toisin päin, Anu Halinen kertoo.

Psykologi Katja Hietanen pitää tärkeänä, että nuorilla on mahdollisuus keskustella myös psykologin kanssa. Psykologin luona nuoret käyvät yleensä 5-10 kertaa.

– Psykologin työ on kriisiluontoista ohjausta sekä nuoren tukemista ja arvioimista, Hietanen kertoo.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic