fbpx
Uutiset

Moni suomalaisen hankkii yhä enemmän leipänsä sekä yrittäjänä että palkansaajana – Yritysten määrä kasvaa isoissa kaupungeissa

Työtä ostetaan yhä enemmän yrittäjältä kustannusten säästämiseksi.
Yhä useampi suomalainen tekee töitä sekä yrittäjänä että työntekijänä varsinkin isoissa kaupungeissa. Yritysten määrä onkin kasvanut viime vuoteen verrattuna.

Uusien yritysten määrä jatkaa kasvuaan erityisesti suurissa kaupungeissa.

Tilastokeskuksen tuoreen selvityksen mukaan aloittaneiden yritysten määrä lisääntyi 13,8 prosenttia tämän vuoden toisella neljänneksellä, kun sitä verrataan edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Uusia yrityksiä perustettiin toisella neljänneksellä 8 485. Niitä on noin tuhat enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Yrittämisen suosiolle on Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasen mukaan useita syitä.

– Yritysten keskikoko pienenee, ja se trendi jatkuu. Ihmisiä siirtyy yrittäjäksi, hän toteaa Lännen Medialle.

Työn ja toimialojen murros on ollut voimakasta. Sivutoiminen yrittäjyys on lisääntynyt.

– Ihmiset saavat varsinkin kasvukeskuksissa leipänsä välillä yrittäjänä, välillä palkansaajana. Tietyillä toimialoilla on järkevää tehdä toimintaa yrittäjämuotoisena, Kuismanen kertoo.

Esimerkkinä hän mainitsee lääkärit sekä it- ja rakennusalat. Monella alalla työtä tarjotaan ja ostetaan alihankintana.

– Sillä voidaan kiertää myös jäykkiä työmarkkinarakenteita. Jos esimerkiksi työehtosopimukset ovat jäykkiä, jotain asiaa ei kannata hoitaa työantaja–palkansaaja-suhteessa, vaan palvelu tai suorite ostetaan yrittäjältä, Kuismanen selittää.

– Esimerkiksi projekti, jossa tarvitaan erittäin joustavia työaikasuoritteita. Jos työehtosopimukset vaikka rajoittavat työn tekemistä joinain tunteina tai se on hinnoiteltu sopimuksissa korkeaksi.

Kasautuminen houkuttelee yrityksiä

Maakunnista eniten uusia yrityksiä syntyi Uudellamaalla, jossa aloittavia yrityksiä oli 3 166.

Seuraavaksi eniten yrityksiä aloitti Pirkanmaalla (790) ja Varsinais-Suomessa (718). Yrityskannan kokoon suhteutettuna aloittavia yrityksiä oli eniten Pohjois-Pohjanmaalla (2,7 prosenttia).

Erityisesti uusia yrityksiä perustetaan pääkaupunkiseudulle sekä Tampereelle ja Turkuun.

Kuismanen kuvailee tilannetta kasautumisena. Kun yritykset, ihmiset, palvelut ja työvoima ovat lähellä toisiaan, yrittämisen riski vähenee.

– Kaupungistuminen lisää tuottavuutta ja asiakaspotentiaalia, etäisyyskustannukset vähenevät. Se houkuttelee uusia yrityksiä.

Yrittäminen ei kuitenkaan katoa maaseudulta.

– Maaseudulle tullaan aina perustamaan yrityksiä, koska raaka-aineet ovat siellä. Maa-, metsä- ja biotalouteen liittyvät asia jäävät maaseudulle, mutta uudenlainen yrittäjyys eri toimialoilla keskittyy kasvukeskuksiin, Kuismanen sanoo.

Tänä vuonna uusia yrityksiä aloitti eniten ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla.

Viime vuonna Suomessa perustettiin kaiken kaikkiaan noin 18 750 uutta yritystä.

Maahanmuuttajille verkosto tukemaan yrittämistä

Yrittäjien hallitus päätti tiistaina perustaa yrittäjäjärjestöön maahanmuuttajayrittäjien verkoston.

Verkosto auttaa järjestöä tukemaan muualta Suomeen muuttaneita, jotka ovat jo tullessaan yrittäjiä tai perustavat yrityksen Suomessa.

Marraskuussa Turussa ja Helsingissä järjestetään maahanmuuttajayrittäjille ja heidän kanssaan työskenteleville Business Unplugged -tilaisuudet.

– Luvassa on kiinnostavia maahanmuuttajayrittäjien tarinoita ja käytännönläheisiä työpajoja, kertoo Suomen Yrittäjien maahanmuuttajayrittäjyyden koordinaattori Kaisu Keisala-Kaseja.

Vuonna 2017 ulkomaalaisia asui Suomessa vähän alle 250 000. Moni heistä elättää itsensä ja perheensä pienyrittäjänä.

Menot