Uutiset

Monikielinen megakoulu pitää kiinni korkeasta tasosta

Hämeenlinnalaissyntyinen filosofian tohtori Kari Kivinen astuu vuodenvaihteessa isoihin saappaisiin, kun hän aloittaa työnsä Eurooppa-koulun pääsihteerinä Brysselissä.

Kari Kivinen, 50, kertoo suhtautuvansa uuteen tehtävään nöyryydellä, vaikka työkenttä onkin sinänsä tuttu. Hän on työskennellyt Eurooppa-koulujärjestelmässä 15 vuoden ajan opettajana, apulaisrehtorina, rehtorina ja viimeksi puolentoista vuoden ajan apulaispääsihteerinä.

-Tunnen systeemin hyvin, sillä olen itse ollut sitä kehittämässä. 27 maan edustajista koostuva johtokunta tekee isot päätökset ja kahdesti vuodessa järjestettävien kokousten välillä hallinnosta vastaa pääsihteeri, kertoo Kivinen työpaikaltaan Brysselistä.

Työkenttä on laaja ja monitahoinen. Matkustusta on paljon ja työpäivät venyvät.

-Työ on kuluttavaa, mutta mielenkiintoista. Lomat tuppaavat jäädä pitämättä kesälomia lukuun ottamatta. Silloin suuntaamme perheen kanssa kesämökille Hattulaan.


900 uutta oppilasta vuodessa

Eurooppa-koulut on alunperin perustettu EU-henkilöstön lasten opetusta varten. Nykyisin koulun noin 23 500 oppilaasta 60 prosenttia tulee EU:n palveluksessa olevien perheistä. Loput ovat paikallisten perheiden lapsia, joille halutaan antaa opetusta arvostetussa koulujärjestelmässä.

Kouluja on kaikkiaan 14 seitsemässä eri maassa. Kivisen mukaan Eurooppa-koulu kuitenkin kasvaa reipasta, noin 900 oppilaan vuosivauhtia.

Kovin paine on EU-virkamiesten kansoittamassa Brysselissä, jossa uusia oppilaita on vuosittain noin 400. Kaupungissa toimii jo nyt kolme yli 3000 oppilaan koulua sekä neljäs yli 1000 oppilaan koulu. Viideskin on jo suunnitteilla.

-Ensi vuonna helpottaa hetkeksi, kun tälle neljännelle nykyään väliaikaistiloissa toimivalle koululle saadaan ensi syksynä omat, uudet tilat.

Eurooppa-koulujärjestelmä on avattu myös kansallisille kouluille ja useat jäsenvaltiot ovatkin viime vuosina perustaneet sen opetussuunnitelmia noudattavia kouluja. Yksi tällainen koulu on jo parin vuoden ajan toiminut Helsingissä. Uusia avataan muun muassa Tallinnaan, Kööpenhaminaan ja Maltalle.

-Lähetämme tarkastajan aika-ajoin varmistamaan, että opetuksen laatu säilyy korkeana.


Vaatimustaso korkealla

Kari Kivinen on apulaispääsihteerinä vastannut muun muassa opetussuunnitelmista, joiden valmistelu yhdessä 27 maan opetusministeriön kanssa vaatii melkoista akrobatiaa.

-Matematiikan opetussuunnitelmaa on kehitetty viimeiset kolme vuotta ja nyt se on vihdoin hyväksytty. Opetussuunnitelmaan on sisällytettävä kaikki se, mitä eri maissa vaaditaan tietyllä tasolla. Siksi opetussuunnitelmia voisikin luonnehtia yläkanttiin viritetyiksi kompromisseiksi eli vaatimustaso on asetettu korkeammalle kuin kansallisella tasolla.

Juuri tästä syystä koulun opetusta arvostetaan ja sen oppilaat ovat haluttuja opiskelijoita muun muassa monessa yliopistossa.

Yhteisesti hyväksytty opetussuunnitelma myös takaa sen, ettei lasten koulunkäynnistä tule ongelmia parin kolmen vuoden EU-komennuksille tulevissa virkamiesperheissä.

Kotimaahan palatessaan lapset ovat vähintään ikäistensä tasolla ja lisäksi opittua on tullut vähän ylimääräistäkin. Esimerkiksi kieliin Eurooppa-koulussa satsataan paljon.

-Isoimmissa kouluissa on useita kieliosastoja, joissa opetusta annetaan kaikissa aineissa oppilaan äidinkielellä. Pienemmissä kouluissakin oppilailla on oikeus vähintään oman äidinkielen opetukseen ja myös opetuksen peruskielivaihtoehtoja on aina useita.

Esimerkiksi Kivisen omat 10- ja 13-vuotiaat lapset saavat Brysselissä opetusta suomenkielisessä kieliosastossa.

Brysselissä suomalaisoppilaita on nykyisellään noin 370.

Suomalaisten määrä on jokseenkin vakiintunut, mutta viime vuosina uusista jäsenmaista tulijoita on ollut yhä enemmän.

-Kyllä tämä perhe on aika lailla laajentunut. Brysseliin perustettiin juuri esimerkiksi bulgarian kielen osasto, Kivinen kertoo. (HäSa)