fbpx
Uutiset

Moniko vakuuttaa tietonsa?

Henkilöllisyysvarkausvakuutus tuli markkinoille reilu vuosi sitten kotivakuutuksen maksullisena lisäturvana. Palvelua myyvät Suomessa Folksam ja Aktia, jotka ovat osa samaa ruotsalaista Folksam Sak -konsernia. Vakuutuksen kerrotaan tarjoavan turvaa tapauksissa, joissa joku käyttää luvatta asiakkaan henkilötietoja.

Millaista turvaa silloin saa, Folksamin tuotepäällikkö Ann-Cathrine Rönnlund?

Tarkoituksena on auttaa asiakasta esimerkiksi pääsemään eroon laskuista, joita hän ei ole itse aiheuttanut, tai poistamaan mahdolliset identiteettivarkauden kautta syntyneet maksuhäiriömerkinnät. Puhelinpalvelun kautta saa neuvoja, mitä kannattaa tehdä. Sen hoitaa Affinion International. Tarvittaessa vakuutus korvaa juristikuluja 2 000 euroon saakka.

Mitä henkilöllisyysvarkaus käytännössä tarkoittaa?

Henkilöllisyysvarkaus eli identiteettivarkaus tarkoittaa sitä, että joku käyttää toisen henkilötietoja luvatta omaksi hyödykseen. Yleisimmin sen avulla ostetaan tavaraa verkosta, hankitaan puhelinliittymä tai otetaan pikalaina.

Onko henkilöllisyysvarkausvakuutuksia myyty paljon?

Yhteensä sellaisen on ottanut viitisentuhatta asiakasta. Suurin ryhmä ovat nuoret, jotka tekevät myös paljon verkko-ostoksia. Identiteettivarkauksien rikollistaminen on lisännyt suosiota jonkin verran.

Miten paljon vakuutuksen ottajat ovat turvautuneet palveluihinne?

Minulla ei ole aivan uusimpia tietoja Affinion Internationalilta, mutta viimeisimpien tietojen mukaan heidän puhelinpalveluaan on kuulemma käytetty vasta vähän, kymmenisen kertaa.

Kannattaako henkilöllisyys vakuuttaa, Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula?

Vakuutusta hankittaessa kannattaa aina vertailla eri vakuutusyhtiöitä sekä eri vakuusten kattavuutta ja hintaa. Kannattaa myös tarkistaa, mitä vahinkoja muut laajemmat vakuutukset korvaavat, kuten kotivakuutuksen yhteydessä tarjottu oikeusturvavakuutus.

Kun pohtii täsmävakuutusta tietyn yksittäisen vahinkotapahtuman varalle, voi huomioida muun muassa vakuutusturvan kattavuuden ja rajoitukset, vakuutuksen hinnan ja vahinkotapahtuman todennäköisyyden.

Menot