Uutiset

Mononen taisteli SM-hopealle

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Monosen menestyksekäs kausi ja kolmen päivän urakka Rukan SM-hiihdoissa sai hienon päätöksen, kun hän taisteli vapaan tyylin 30 kilometrillä hopealle.

Näin Rukalta tuli värisuora, sillä HlHS uusi lauantain viestissä mestaruutensa ja perjantain parisprintissä pronssin.

– En aamulla osannut ajatella mitalihiihtoa. Ennakkoon viestimenestys oli odotuksissa, mutta parisprintin ja henkilökohtaisen mitalit vaikuttivat kovilta tavoitteilta, eivätkä ne helposti kyllä tulleetkaan. Kiva lopputulos tällainen värisuora, Mononen iloitsi.

Sunnuntain mitali on Monoselle neljäs henkilökohtainen SM-tasolla. Jo aiemmin 30 kilometriltä on tullut kaksi pronssia, 2011 vapaalla ja 2012 perinteisellä tyylillä, ja tällä kaudella pronssia tuli perinteisen tyylin 15 kilometriltä.

– Kausi kokonaisuutena on ollut hyvä, vaikka sairastelun takia MM-valmistautuminen ei onnistunut. Mutta maailmancupissa uran parhaat sijoitukset sekä kaksi henkilökohtaista SM-mitalia ja viestit päälle. Seuraavat kolme vuotta olympialaisiin asti panostan hiihtoon, Mononen kertoi.

Pärmäkoski voittoon, Niskanen hyytyi

Erot Rukan raskaissa maastoissa olivat selvät ja minuutin välein lähtenyt mitalikolmikko oli samaan aikaan loppusuoralla.

Mestaruuden voitti Krista Pärmäkoski, jolle 30 kilometriä oli Rukalla ainoa kisamatka. Mononen jäi minuutin ja kaksi sekuntia. Pronssia sai Anne Kyllönen (+1.56), joka puolimatkassa oli Monosesta vielä viiden sekunnin päässä.

Monosen tavoin kaikki kolme päivää urakoinut Kerttu Niskanen lähti kovinta vauhtia ja johti ensimmäisen kympin, mutta hiipui lopulta viidenneksi (+3.52). Edelle ehti myös Riikka Sarasoja-Lilja (+2.53).

Mononen nousi jo 18 kilometrin kohdalla kakkoseksi ja samalla myös ero Kyllöseen alkoi kasvaa. Viimeisen 7,5 kilometrin kierroksen Mononen hiihti Pärmäkosken kanssa.

– Toki peesistä oli apua, mutta jo ennen sitä huomasin, että saan minuutin edellä lähtenyttä Annea kiinni ja osin vuoroon vedimme Kristan kanssa. Vuosien varrella olen oppinut, että myös kolme kymppiä pitää hiihtää tasaisen kovaa alusta asti. Olosuhteet olivat tasapuoliset, mutta suksissa oli pientä eroa ja raskas maasto teki eroja, Mononen summasi.

HlHS;n Maija Hakala hiihti tasaisen kilpailun ja oli seitsemäs (+5.31) sekä Anni Kainulainen 33:s (+13.09). Näin HlHS voitti jälleen Marja-Liisan pokaalin, jonka saa kuninkuusmatkan paras seura kolmen hiihtäjän yhteisaikojen perusteella. Vähintään kolme hiihtäjää oli ilmoittanut 16 seuraa.

– Ei ihan sitä mitä hain eli viiden joukkoon, mutta vain maajoukkue edellä ja tasainen hiihto. Tähän keliin ei kalustosta löytynyt oikein sopivaa suksea ja siinä tuli eroa. Ja kolmen päivän rasitus tuntui, joskus olisi mukava hiihtää SM-30 kilometriä ilman että alla on viestit. Kohti MM-Lahtea jatkuu harjoittelu, Hakala kertoi.

Matti Hakala yhdestoista

Miesten 50 kilometrillä kauden toisen SM-kultansa voitti Matti Heikkinen ennen Kusti Kittilää (+0.31) ja Ville Nousiaista (+1.57).

– Heikko olo, viimeinen kymppi oli raaka. Nautin hiihtämisestä, mutta lumisade teki kelistä yllättävän raskaan ja juuri ja juuri hiihto kantoi loppuun. Talven aikana syntyi päätös, että ura jatkuu kolme vuotta. Tavoitteena on hiihtää podiumille ja ainoa tie on työn tekeminen. Nyt nostetaan määrää ja otetaan riskejä, Heikkinen totesi.

HlHS:n Matti Hakala tuli Raahen SM-ampumahiihdoista Rukalle ja onnistui jälleen pitkällä matkalla. Parin vuoden takainen SM-hopeamitalisti hiihti nousujohteisen kilpailun ja oli maalissa yhdestoista (+6.29).

– Hyvä sijoitus ja hiihto taas parempaan päin. Alku oli aika kova. 15 kilometrin jälkeen meno taas parani. Kauden alussa ja helmikuussa tuli parhaat hiihdot, mutta kokonaisuutena kausi oli suuri pettymys, Hakala kommentoi.

Valkeakosken Hakan Vesa Kallio oli 21:s (+9.49), Lammin Säkiän Atte Kiskola 41:s (+12.12) ja Vantaan Hiihtoseuran Mikko Kuusela 65:s (+16.38).

Maaliin hiihti 113 kilpailijaa. Iivo Niskanen keskeytti ja Sami Jauhojärvi, Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola eivät lähteneet matkaan.

Suomen cupin yhteiskilpailun voittivat Kerttu Niskanen ja Ville Nousiainen. Laura Mononen oli naisten cupin viides. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic