Uutiset

Monosella mitalitavoite

Hämeenlinnan Hiihtoseuran A-maajoukkuehiihtäjä Laura Mononen lähtee mitalitavoittein maastohiihdon SM-kisoihin Jämille.

Viikonvaihteen kaikkina kolmena kisapäivänä kilpaillaan henkilökohtaisilla matkoilla ja perinteinen tyyli painottuu, sillä sekä perjantain sprintit että sunnuntain päätösmatkat (N15/M30km) hiihdetään tällä tyylillä. Normaalimatkat kilpaillaan väliaikalähtöinä ja lauantaina ohjelmassa ovat vapaan tyylin kilpailut (N10/M15km).

Vahvan alkukauden myötä päävalmentaja Reijo Jylhä lupaili alkuviikosta Laura Monoselle jo paikkaa Falunin MM-hiihtoihin. Tour de Ski-kiertue keskeytyi sairastumisen takia ja sen myötä kaikille kolme matkalle ilmoittautunut Mononen empii sprinttikisaan osallistumista.

– Nyt terveystilanne on jo ok, mutta pitkä sprinttipäivä on kova urakka ja minulle tärkeämpiä ovat normaalimatkat. Tavoitteena on hyvä viikonloppu, jotta saan itselleni varmuuden kunnosta sairastamisen jälkeen, Mononen jutteli.

– Treenit ovat menneet hyvin ja viime viikonlopun maakuntaviesti tuntui myös hyvältä. Mitali on ilman muuta tavoitteena molemmilta normaalimatkoilta, mutta ennustettu nollakelin sää ja lumisade tuovat oman jännityksensä. Kärkinaisten tuloksissa on ollut nyt myös enemmän vaihtelua kuin ennen ja ennalta on vaikea arvioida, ketkä ovat pahimmat vastustajat.

Maija Hakala vuorostaan sairaana

 

HlHS:n vahvan naisryhmän täydentävät Maija Hakala ja Anni Kainulainen. Hakala on ilmoitettu normaalimatkoille ja Kainulainen kaikille kolmelle matkalle. Hämeenlinnalainen Satu Heikkilä (Valkeakosken Haka) on lähdössä päätöspäivän perinteisen tyylin 15 kilometrille.

Viime sunnuntaina Hämeen viestissä Hakala hiihti hyvän vapaan osuuden, mutta sen jälkeen yllätti sairastuminen.

– Tällä hetkellä toivon vain tervehtyväni. Molemmat tyylit ovat minulle tasavahvoja. Sijoituksellisesti vapaa saattaa olla parempi, mutta luotan enemmän perinteiseen tyyliin, vaikka sillä tyylillä on vähemmän kisoja takana, Hakala ennakoi.

Kainulainen kertoi hiihtävänsä ainakin perinteisen tyylin kisat.

– Sprintin jälkeen päätän, hiihdänkö vapaan kisan lauantaina. Kunto on ollut nousussa ja odotan innolla kisoja. Luotan voitelijani Esko Paavolan taitoihin nollakelillä. Suksien on toimittava, jotta hyvän tuloksen tekeminen onnistuu, Kainulainen totesi.

Kallio mielii kymppisakkiin

Miehissä hattulalainen Vesa Kallio on päässyt pitkän sairastelun jälkeen jälleen lupaavaan kuntoon. Hänen päämatkansa on vapaan tyylin 15 kilometriä.

– Alla on reilu pari viikkoa ehjää harjoittelua ja kunto on noussut kohisten. Viime viikonlopun kisat antoivat positiivisia signaaleja ja palauttivat luottamusta tekemiseen. Taso on kova, joten nähtäväksi jää, riittääkö kunto kymppisakkiin vai tulevatko kisat minulle liian aikaisin, Kallio tuumasi.

Lammin Säkiän nuori Tommi Huostila on ilmoitettu sprinttikisaan ja ampumahiihtäjistä vapaan tyylin kisoihin ovat ilmoittautuneet Matti Hakala (HlHS) sekä Säkiän Atte ja Auli Kiskola.

Hakalalla on viidenkympin SM-hopea parin vuoden takaa, mutta lupaavan alkukauden jälkeen hän on tuskaillut hiihtovauhtinsa kanssa.

– Päätös kisaamisestani jää perjantaille. Jos lähden, tavoite on 20 parhaan joukkoon, Hakala linjasi. (HäSa)

Markku Tuominen

Asiasanat