Uutiset

Monta tukkaa vailla kotia

Kampaamo Kaija Korelinin ovesta sisään astuvaa tervehtii toistakymmentä irtopäätä. Jokaisessa päässä on taitenmuotoiltu kampaus.

Peruukeista on vuosien mittaan muodostunut olennainen osa kampaaja Kaija Korelinin työtä. Aivan Korelinin kampaamon alkuajoista asti ne eivät ole sinnitelleet, mutta kauan kuitenkin.

– Alkujaan meillä oli keskussairaalassa toinen liike. Syöpäpotilaat tulivat sinne hankkimaan peruukkeja. Minun jälkeeni sairaalan liikettä pitämään tullut kampaaja ei halunnut jatkaa peruukkien myymistä, joten jatkoin niiden kanssa sitten täällä, sanoo Korelin ja huiskauttaa ympärilleen liikkeessään.

Korelinin kampaamo on tänään tiistaina toiminut osoitteessa Kirkkorinne 4 tasan 40 vuotta. Kun Kaija Korelin ensi keväänä jää eläkkeelle, liike jatkuu samassa paikassa – mutta peruukit tarvitsevat uuden kodin.

– Tämä on Hämeenlinnassa ainoa liike, jossa on peruukkeja. Peruukkipuolta ei kevään jälkeen ole jatkamassa kukaan. Etsiskelen parhaillaan ihmistä, joka kiinnostuisi peruukeista, Korelin kertoo.

Tukanmenetys on naiselle iso asia

Peruukit ovat tärkeä osa Korelinin uraa. Keinokuidusta valmistetut, helppohoitoiset tukat ovat hänelle myös ilonaihe.

– Tykkään kauheasti siitä, kun esimerkiksi syöpäpotilas tulee tänne hakemaan apua, voin olla hädän hetkellä avuksi. Oman tukan lähteminen on suuri asia naiselle. Sitä ei edes ymmärrä, ennen kuin tilanteeseen joutuu.

Hän myy vuosittain 65-70 tekotukkaa. Suurin osa asiakkaista etsii kutreja, jotka ovat mahdollisimman samanlaiset kuin omat hiukset.

– Vain harvat haluavat räväyttää, vaikka peruukkia joutuisi pitämään vain puoli vuotta.

Korelin on seurannut hiusalan kehitystä tiiviisti 1960-luvulta saakka. Tukkamuoti on kehittynyt 60-luvun nutturoista ja lisäkkeistä nykyajan värikirjoon.

– Nykyään tukassa pitää olla värejä ihan hirveästi. Siinä mielessä ollaan vedenjakajalla, etten itse oikein enää sulata kaikkea sitä väriä: kukaan ei enää halua yksiväristä tukkaa, vaan värejä pitää olla paljon, Korelin nauraa.

Hiukset kertovat kantajastaan

Vaikka Korelin keväällä jättää kampaajantyöt, yksi ilmiö luultavasti pysyy. Muiden ihmisten hiusten huomaaminen lähes huomaamatta.

– Vapaa-aikanakin tulee katsotuksi, millaiset hiukset vastaantulijoilla on. Sitä seuraa kadullakin, että tuo on virkku, tuo energinen. Hiukset kertovat niin paljon, Korelin sanoo.

– Roikkuvatkin hiukset antavat merkkiä siitä, millainen ihminen on. Nuoret ovat kuitenkin tässä aivan oma rotunsa. (HäSa)

Päivän lehti

15.8.2020