Uutiset

Moottoripyöräkaupan odotetaan hiljalleen elpyvän

Kuluvalle vuodelle ennustetaan noin kymmenen prosentin kasvua moottoripyörien myyntiin. Pyöräkauppa tyrehtyi kuin seinään kolme vuotta sitten. Toistakymmentä vuotta jatkunut tasainen myynnin kasvu loppui ja uusien pyörien myyntimäärä putosi parhaiden vuosien noin 12 000:sta kuuden tuhannen tienoille.

Suomessa myydään eniten suuria, yli 750-kuutiosentin moottorilla varustettuja pyöriä. Isojen pyörien markkinajohtajan Suzukin maahantuojan tuotepäällikkö Marco Färm sanoo myyntiodotusten olevan nyt hyviä.

-Pitkä luminen kevät näkyy alkuvuoden rekisteröinneissä, mutta uskomme uusien kaikenmerkkisten pyörien kokonaismyynnin kasvavan noin 500 pyörällä noin 6500 pyörään, hän sanoo.

Suurten pyörien suosio Suomessa selittyy sillä, että moottoripyörät ovat täällä puhtaasti harrastusväline. Muualla maailmassa myydään hyvin paljon noin 600-kuutioisia pyöriä, jotka ovat näppäriä ja helppoja pysäköidä ruuhkaisissa kaupungeissa. Pyörät siis ostetaan järkisyin arkikäyttöön.

Parhaiten Suomessa käyvät kaupaksi 12 000-14 000 euron hintaiset uudet pyörät, mutta paljon myydään myös kalliita lähes parinkymmenen tuhannen euron pyöriä. Färmin arvion mukaan kalliimpien pyörien osuus on kasvussa. Käytettyjen pyörien markkinat ovat niin vilkkaat, että myytävästä on ollut pulaa.

Pienten, 125-kuutioisten pyörien asema myydyimpänä pyöräluokkana on pysynyt vuodesta toiseen.


Pyöriä pidetään hyvin

Käytettyjen suosio selittyy sillä, että kun moottoripyörät ovat harrastusväline, niitä hoidetaan ja huolletaan hyvin. Pyörän rassaaminen onkin osa harrastusta.

Ns. custom-pyörien mallit vaihtuvat hyvin harvakseen ja siksi ne myös pitävät hintansa hyvin. Customeilla ajetaan selkä suorana ja usein niissä on korkea ohjaustanko. Sporttimallisten matalien ja nopeiden pyörien mallien ikä on lyhyt ja niillä ajelevat vaihtavat pyöräänsä muita tiuhemmin.

Hämeenlinnan moottoripyöräkauppaa hallitsee Liiketalo Pirttilä. Kauppias Hannu Pirttilä sanoo, että parhaiten myyvät ns. yleispyörät. Niissä ajoasento on pystympi kuin sporteissa kyykkypyörissä, muttei niin pysty kuin customeilla.


Pyörien tankkeihin ysikasia

10 prosenttia viinaa sisältävän 95 e 10-bensiinin markkinoille tulo on puhuttanut paljon autoilijoita. Monet ovat epäluuloisuuttaan siirtyneet viisi prosenttia viinaa sisältävään 98-oktaaniseen.

Hannu Pirttilän mukaan uusimmissa moottoripyörissä voidaan käyttää myös 95 e 10-bensaa, mutta hän suosittelee kaikkiin pyöriin ysikasia. Myös kaikenlaisissa pienkoneissa ja aivan erityisesti kaksitahtimoottoreissa on käytettävä ysikasia. (HäSa)

Menot