Uutiset

Moottoripyörien turvatyynyjä saadaan odotella

Vain yhdessä Suomessa myytävässä moottoripyörämallissa on turvatyyny. Kyseessä on erittäin raskas ja suuri 1800-kuutioinen matkapyörä Honda Golden Wing. Honda toi ensimmäisenä maailmassa turvatyynyn moottoripyörään viime vuosikymmenen puolivälissä.

EU:ssa ei ole suunnitteilla direktiiviä moottoripyörien turvatyynyistä. Pyörien turvallisuusvarusteista Liikenneministeriössä vastaava yli-insinööri Maria Rautavirta kertoo, ettei asiasta ole ollut minkäänlaisia keskusteluja.

Sen sijaan moottoripyörien lukkiutumattomat ABS-jarrut ovat tulossa pakollisiksi vuodesta 2017 alkaen myytävissä uusissa pyörissä. Asiaa koskeva asetus on tarkoitus antaa vuonna 2013, jonka jälkeen on neljän vuoden siirtymäaika.

-Lukkiutumattomat jarrut vaaditaan A1-ajo-oikeutta edellyttävissä yli 125-kuutiosentin moottorilla varustetuissa pyörissä, Maria Rautavirta kertoo.

Hänen mukaansa valmistajat ovat vapaaehtoisesti sitoutuneet tuomaan markkinoille porrastetusti lukkiutumattomilla jarruilla varustettuja pyörämalleja siten, että ne kattavat 75 prosenttia tarjonnasta. Kysymys on siis malleista, ei myydyistä pyöristä.

-Tällä hetkellä 45 prosentissa myynnissä olevista malleista on tarjolla ABS-jarrut.

Honda-moottoripyöriä maahan tuovan Otto Brandt oy:n jälkimarkkinointipäällikkö Tomi Lassila kertoo, että Golden Wingin turvatyyny on kehitetty peräänajoja ja sivutieltä suoraan eteen tuleviin ajoneuvoihin törmäämisiä varten. Viistoissa törmäyksissä turvatyynystä ei ole suurta hyötyä.

Parin vuoden ajan markkinoilla on ollut ajopuku, jossa on niskaa, hartioita ja solisluita suojaava turvatyyny. Se laukeaa ajopuvussa olevien kiihtyvyysanturien antaman käskyn mukaan. (HäSa)