Uutiset

Moottoriradan melu

Keskustelua Hämeenlinnan moottoriradan melusta on syytä tarkentaa.

Meteli on lisääntynyt kahden viime kesän aikana vähintäin kolminkertaiseksi. Vaikka tänä kesänä varsinaisia kilpailuja onkin ollut vähemmän, niin tuntuu, että niin sanottuja melua tuottavia päiviä on ollut seitsemän viikossa viiden kuukauden aikana.

Aikaisemmin olivat kisat ja kovaäänistä harjoittelua vain tiistaisin tai keskiviikkoisin iltapäivisin ja silloinkin melua todella valvottiin. Muulloin olivat voimassa tiukat melurajat.

Nyt tuntuu että melurajoja ei ole ollenkaan minään päivänä.

Lisäksi aiemmin oli keskikesällä puolentoista kuukauden hiljainen jakso. Nyt sitäkään ei ole ollut. Radan käyttäjät kertovat noudattavansa melurajoja ja että sitä myös tarkkaillaan.

Tiedän, että vaikka melua kuinka mitataan ja ajoneuvo läpäisee mittauksen, startin jälkeen useammasta laitteesta pöllähtää keltainen lasivillapilvi ja äänet voimistuvat aivan toisiin desibeleihin.

Ei ole oikein, että radan melu kuuluu koko kesän asuntoon sisään ovien ja ikkunoiden ollessa suljettuna, vaikka asuntomme ja radan välissä on viellä nykyään vilkkaasti liikennöity Parolantie.

En vastusta moottorirataa enkä moottoriurheilua, olen jopa osallistunut toimitsijana kisojen järjestelyihin parinkymmenen vuoden ajan sekä ollut mukana huoltojoukoissa.

Lisäksi olen istunut useassa kisassa katsomossa, käynyt jopa katsomassa F1-kisoja.

Hienoa, että radalle on saatu käyttöä, moottorirataan kuuluu luonnollisesti jonkin verran melua, mutta se pitäisi olla sovituissa sekä määrätyissä ja alueen asukkaille ilmoitetuissa rajoissa.

Jouko Hahl

Hämeenlinna

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic