Uutiset

Mopo käsissä, maailma mielessä

Hämeen Sanomien uusi sunnuntaisarjakuva Paikallisuutisia on kotimainen mutta tähyää ulkomaille. Myydäänhän sinne suomalaista rokkiakin, miksei siis sarjakuvaa.

Paikallisuutisissa seurataan takavuosien it-kuplassa siipensä polttaneen nuoren Esan elämää keskisuuressa suomalaisessa maalaiskunnassa. Esa on palannut suuresta maailmasta vanhaan kotikuntaansa ja päässyt töihin paikalliseen lehteen. Sitä kautta kylänväki tulee pian tutuksi.

Sarja syntyi syksyllä 2002. Sen inspiraatioksi siunaantui niinkin proosallinen muusa kuin Maaseudun Tulevaisuus-lehti, joka etsi sopivaa kotimaista sarjaa sivuilleen. Piirtäjä Timo Kähkönen otti yhteyttä yhteen maan harvoista sarjakuvien käsikirjoittajista Vesa Ilmarantaan, ja kaksikko sai aikaan ja kaupaksi Paikallisuutisia-sarjan.

Tekijäpari ei ollut koskaan aikaisemmin tavannut toisiaan eikä tapaa nytkään kuin ani harvoin. Kähkönen asuu Tampereella, Ilmaranta Helsingissä.

– Vesa tekee käsikirjoitukset lähes kokonaan yksin, ja kun ne valmistuvat, keskustelemme niistä puhelimessa. Ei meidän ole tarvinnut tavata toisiamme kuin pari kolme kertaa, Kähkönen kertoo.

Syrjäälä voi olla missä tahansa

Sarjakuvan tapahtumapaikka, Syrjäälän kunta, voisi sijaita melkein missä päin Suomea tahansa. Se ei siis ole niin kuin Tarmo Koiviston Mämmilä, jossa on puolet Orivettä, puolet sepitettä.

Tapahtumapaikan epämääräisyys on tietoinen valinta, sillä jo varhaisessa vaiheessa sarjan tekijät alkoivat tähyillä suomalaisten lehtien ohella myös ulkomaiden markkinoita.

– Henkilöt, ympäristö ja tapahtumat sarjassa ovat sillä tavalla yleispäteviä, että ne voidaan ymmärtää Suomen ulkopuolellakin, Timo Kähkönen kertoo.

Ulkomaan-viennin suunnittelu ei ole ihan silkkaa haaveilua. Tukea toimintaan ja viennin virittämiseen on saatu opetusministeriöltä ja graafisen suunnittelun ammattilaisten järjestö Grafia ry:ltä.

Juuri tähtäin ulkomaille selittää myös sarjaa myyvän syndikaatin kovin epäsuomalaisen nimen: Royal Comics Syndicate. Timo Kähkönen on sen perustaja ja johtaja.

Aina pitää olla suunnitelma B

Suomalaisen sarjakuvan buumista on puhuttu jo hyvän aikaa, mutta oikeasti sarjakuvaa piirtämällä elättää itsensä edelleen vain ani harva. B. Virtasen sekä Viivin ja Wagnerin toki tuntevat kaikki, siis kaikki suomalaiset.

– Rajojen ulkopuolelle ei suomalaisia sarjoja ole paljon koetettukaan myydä, ja kotimaassa taas markkinat ovat kovin pienet, Timo Kähkönen pohtii.

Hänelle nuo markkinat ovat viime vuosina tulleet tutuiksi, sillä piirtämisen ohella hänelle on langennut myös sarjan myyntityö.

– Olosuhteiden pakosta. Eihän kukaan tule niitä valmiiksi piirrettyjä sarjoja pöytälaatikosta hakemaan.

Myyntityö on kuitenkin sujunut aika hyvin, sillä tällä haavaa Paikallisuutisia on maan sanomalehdistön levinnein kotimainen sunnuntaisarjakuva. Ulkomaisistakin sen edellä on enää Harald Hirmuinen, jota tänä vuonna on julkaissut 20 lehteä, kun Paikallisuutisten lehtiasiakkaita on 18.

Vaikka sarjan suosio on kasvanut, Kähkösellä, kuten useimmilla muillakin sarjakuvapiirtäjillä, on varmuuden vuoksi oltava takataskussa suunnitelma B. Kähkösen varasuunnitelma on luotu Hämeenlinnassa, missä hän opiskeli viime vuosikymmenellä viittä vaille luokanopettajaksi.

– Kun on perhettä, ei voi ottaa liian suuria riskejä. Se suunnitelma on siltä varalta, että kaikki muu menee pieleen. (HäSa)

Päivän lehti

15.8.2020