Uutiset

Mopoauto vapauttaa isän ja pojan

Kaverit, vapaus ja isommat ympyrät.

Tuoreen tutkimuksen mukaan mopoilu tarjoaa nuorelle mahdollisuuden itsenäistymiseen ja elämänpiirin laajentumiseen.

Mopoa käytetään harvoin ainoastaan koulumatkoihin tai siirtymiseen kotoa harrastuksiin. Tärkeää mopoilussa on myös spontaanius ja kavereiden tapaaminen.

-Mopon kanssa määrätään itse, mitä tehdään ja minne mennään, täsmentää tutkija Elina Nikoskinen Humanistisesta ammattikorkeakoulusta.

Mopoilu voi olla pala unelmaa, jossa on väkevä yhteisöllisyyden tuntu.

Kaupungeissa, hyvien kulkuyhteyksien varrella asuvien nuorten voi kuitenkin olla vaikea perustella mopon tarvetta. Maaseudun nuorille mopo saattaa sen sijaan olla välttämätön välivaihe ennen ajokorttia.

Oma kyyti, omat menot

Janakkalalainen Esa Ylikärppä sai mopokortin viime kesänä.

Kerkkolasta noin kuuden kilometrin päästä Turengin yhteiskouluun päivittäin mopoautolla ajava Ylikärppä sanoo, että ilman mopoa pärjäisi, mutta turvautuminen muihin kyyteihin tekisi elämästä hankalampaa.

-Linja-autolla aamuisin Turenkiin päin tuleminen olisi vähän hankalaa. Iskänkin kyydillä pääsisin, mutta mopolla on mukavampaa. Voi rauhassa kuunnella musiikkia.

Tutkimuksen mukaan nuoret mopoilijat kokevat autoilijat usein uhkatekijäksi. Moni ohittaa liian läheltä. Ylikärppä sanoo kuitenkin huomanneensa, että autoilijoiden asenteet mopoilijoita kohtaan olisivat hieman parantuneet.

-He ovat pikkuhiljaa oppineet, miten pitää ohittaa. Itsekin vedän joskus tien sivuun ja annan tilaa rekoille, koska he ovat tien päällä tekemässä työtään.

Mopoilijoiden liikennekuolemat eivät ole lisääntyneet, mutta loukkaantumisten määrä on kaksinkertaistunut.

Tutkimuksen mukaan mopojen virittäminen on melko yleistä. Varsinkin pojat virittelevät mopoja ja perustelevat tätä turvallisuudella. Nopeampi mopo on järkeilyn mukaan turvallisempi pysyessään paremmin muun liikennevirran vauhdissa.

Ylikärppä vakuuttaa oman mopoautonsa olevan vakio.

-Talvirenkaat on vähän isommat, joten kyllä tällä nyt voi päästä vähän lujempaa kuin 45 kilometriä tunnissa. Alamäessä.

Mopoja on 200 000

Mopojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Trafin mukaan Suomessa on nyt yli 200 000 mopoksi luokiteltavaa ajoneuvoa.

Ylikärpällä mopoja on peräti kaksi, ympäri vuoden käytössä oleva mopoauto ja kesäkruisailuun sopiva Honda Monkey. Kylillä ja pikkuteillä kruisailu on 15-vuotiaalle harrastus.

-Monkeylla olen ajanut tähän mennessä noin pari tonnia, ja mopoautolla muutaman tuhat kilometriä.

Turengin yhteiskoulussa varsinkin mopoautojen määrän kasvu näkyy parkkipaikalla. Tungoksen vuoksi parkkipaikalla on käytössä nokkimisjärjestys, jossa etusijalla ovat autolla liikkuvat opettajat ja abit. Myös kaksipyöräisille mopoille on omat parkkiruutunsa, mutta mopoautoilijoille tilaa ei tahdo löytyä.

Mopoautot pitääkin usein jättää vähän matkan päähän Kuumolan seuratalon pihaan.

Ylikärppää pieni happihyppely aamuajelun jälkeen ei haittaa.

-Ei se epäreilua ole. (HäSa-STT)